Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Φαρμακευτική ανασκόπηση 2012

Το 2012 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του ΕΟΠΥΥ. 

Το υπερταμείο που δημιουργήθηκε κατά παραγγελία της τρόικας, που τόσο διαφημίστηκε και που ουσιαστικά φέτος έκανε τα πρώτα του βήματα (είχε ξεκινήσει από 1/11/11) ξεκίνησε σαν ελβετικό ρολόι και μετά από 12 μήνες -λόγω της υποχρηματοδότησης- θυμίζει περισσότερο ξυπνητήρι από τον πάγκο της λαικής...

Ας θυμηθούμε όμως όλα τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς όπως τα είδαν οι συντάκτες του συνιστολογίου των φαρμακοποιών:





IANOYAPIOΣ: Ποδαρικό με 48ωρη απεργία και άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ. Μετά το πέρας της απεργίας αρκετοί σύλλογοι αρχίζουν να σπάνε την κινητοποίηση και να δέχονται συνταγές, ενώ οι πιο μάχιμοι συνεχίζουν μια εβδομάδα ακόμα οπότε  και νομοθετείται στο μεσοπρόθεσμο (Ν4038/12) η εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά τις πληρωμές για τα τρέχοντα (συνταγές Νοεμβρίου) στην ώρα του και καθιερώνει ως απαραίτητο συνοδευτικό και μια σχετική ανακοίνωση πανηγυρικού τύπου. Στο υπερταμείο εντάσσονται από 1/1 ο ΟΓΑ και το ΤΥΔΚΥ αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις βγήκαν αρκετές μέρες αργότερα!  





ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Οι 3 μεγάλοι Σύλλογοι κάνουν "το βήμα παραπάνω" στην κοινωνική δικτύωση και δημιουργούν προφίλ στο Twitter, μαζεύοντας εκατοντάδες followers μέσα σε λίγες μέρες. Με τη συνεργασία ΠΦΣ και ΥΥΚΑ ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη διανομή κάδων περισύλλογης ληγμένων φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Οι συνταγές ΕΟΠΥΥ Δεκεμβρίου εξοφλούνται εμπρόθεσμα.  Βγαίνει άλλη μια -η τελευταία μέχρι στιγμής- τροπολογία για το διευρυμένο ωράριο που αφορά στις καταληκτικές ημερομηνίες δηλώσεων ανά εξάμηνο. Ο μήνας κλείνει με την κατάθεση και ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου 4052/12 στις 29 του μήνα και το οποίο είναι σκέτη "μαχαιριά" για το φαρμακείο: μείωση ποσοστού κέρδους στα συνταγογραφούμενα, αλλαγή στις κλίμακες του rebate και πάγιο κέρδος 30€ για τα φάρμακα με ΧΤ άνω των 200€.





ΜΑΡΤΙΟΣ: O N. 4052/12 παίρνει ΦΕΚ την αμέσως επόμενη μέρα (1/3) δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη διαδρομή Βουλή- Εθνικό Τυπογραφείο. Τα τηλεπαράθυρα γεμίζουν από ειδικούς και μη για τα γενόσημα μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο έθνος γενοσημολόγων. Ο κ. Κ.Φρουζής εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Ο μήνας κλείνει και τα περίφημα "οφειλόμενα του ΟΠΑΔ" δεν φαίνονται στον ορίζοντα ούτε με το κυάλι, οδηγώντας τους Συλλόγους σε νέο γύρο κινητοποιήσεων.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Mήνας προεκλογικός και χορταστικός! To NAT μπαίνει στον ΕΟΠΥΥ και ξεκινά (στα χαρτιά τουλάχιστον) η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική πιλοτικά σε 10 κατηγορίες ουσιών. Μετά από ολιγοήμερες κινητοποιήσεις και μικρής έντασης επεισόδια στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, εξοφλούνται όλες οι οφειλές του ΟΑΕΕ καθώς και το 27% από τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ. Χάκερς "σπάνε" την ηλεκτρονική συνταγογράφηση περνώντας στο σύστημα μέσα σε 1 μέρα 1.500.000 πλαστές συνταγές. Ο Ματίας Μορς με επιστολή του ρίχνει άκυρο στα ασφαλιστικά ταμεία που επιθυμούν να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ με μελέτες βιωσιμότητας. Ο φαρμακευτικός κόσμος θρηνεί για την απώλεια του αυτόχειρα συνταξιούχου πρώην συναδέλφου Δημήτρη Χρίστουλα. Ο Απρίλιος είναι και ο τελευταίος μήνας που ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στην ώρα του  και σε μία δόση (συνταγές Φεβρουαρίου).


ΜΑΙΟΣ: Μετά από πολυήμερες παλινωδίες, επικρατεί η ρητή εντολή της Τρόικας και μπαίνουν τελικά στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΗ-ΟΤΕ κτλ). Φυσικά χωρίς τα ξεχασμένα χρέη τους. Το "στερείται" καταργείται αλλά τα ΦΥΚ πάλι μόνο τα Ιδ. Φαρμακεία τα παρέχουν: Νοσοκομεία και Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στενάζουν από μποϋκοταζ εταιριών λόγω χρεών. Εκλογές στη χώρα, χωρίς όμως νέα Κυβέρνηση.  Η Η/Σ καταρρέει, ο ΦΣΑ-ΠΦΣ ζητά από τα μέλη του να εκτελέσουν όλες τις συνταγές χειρόγραφα και να αγνοήσουν όποια άλλη οδηγία της ΗΔΙΚΑ. Ο ΠΦΣ προαναγγέλει οριστικά την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει για πρώτη φορά μέσα στο 2012 και προειδοποιεί με αναστολές αλλά με υπηρεσιακή Κυβέρνηση Πικραμένου και ΥΥΚΑ τον καθηγητή ιατρικής κ. Κίττα στα σκαριά, το μόνο που εισπράτουμε είναι το "για λεφτά να πάτε στον Αλέξη" από τον απερχόμενο υπ. Υγείας κ. Λοβέρδο. Στις 23-5 ξεκινά η μεγάλη αναστολή! Όλοι από τότε και μετά έχουν καταλάβει τί πληρωμές εννοούν και ο όρος "σφηνάκια" γεννιέται γράφοντας τη δική του ιστορία!
 Το γκρουπ μας στο Facebook όμως αντίθετα "πληρώνει" τοις μετρητοίς όσους το επιλέγουν και στις 31-5-2012 σπάει τα κοντέρ: 3.000 μέλη και συνεχίζουμε!!!



ΙΟΥΝΙΟΣ: Ο ΠΦΣ προσφεύγει στο ΣτΕ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες σταματούν την  πίστωση στα Νοσοκομεία και γίνονται Εισαγγελικές παρεμβάσεις αλλά και "εκκλήσεις" διαφόρων αξιωματούχων να σταματήσουν οι αναστολές με διαβεβαιώσεις πληρωμών. Ενώ μαίνεται η μάχη του 1€ για κάθε χειρόγραφη συνταγή κι οι αγροτικοί έχουν κρεμάσει τα στυλό τους, ο ΕΟΠΥΥ αρχίζει να χορηγεί μόνος του τα ΦΥΚ προσφέροντας εικόνες πλήρους αποδιοργάνωσης. Η προσπάθειά του να σπάσει το μέτωπο των Φ/ών με την πρόφαση των "100 φαρμακείων που θα διανείμουν ΦΥΚ στον κόσμο" βρίσκει σκληρή απάντηση από τον ΠΦΣ: "ή όλοι ή κανένας"! Πρώτη on-line συνέντευξη του ΦΣΑ!!! Οι Farmakopoioi συναντιούνται στο καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού τους στο W.
Οι κινητοποιήσεις σταματούν με απόφαση του ΠΦΣ. Στυγνή δολοφονία του συναδέλφου από τον Πειραιά Σπύρου Πουκαμισά! Διχασμός Αθήνας που συνεχίζει και Πειραιά που κάνει άρση! Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει την Η/Σ: όσοι μάζευαν συνταγές μπορούν να τις εκτελέσουν! Οι ιστορικές ατάκες "εκτελεσάκηδες και αναστολάκηδες" γεννιούνται, ενώ τα σφηνάκια συνεχίζονται! Οι Συνιστολόγοι απευθύνουν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΠΦΣ. Νέος Υπουργός ο κ. Λυκουρέντζος και αναπληρωτής ο κ. Σαλμάς στη νέα τρικομματική κυβέρνηση: διαβεβαιώσεις πληρωμών, συμψηφισμού και επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ!!!



ΙΟΥΛΙΟΣ: Το 1€ για κάθε χειρόγραφη αναιρείται σιωπηρά όπως και η υποχρεωτική μετατροπή σε ηλεκτρονικές αν και μήνες μετά δημιουργεί θέματα. Συνεχίζεται η μάχη του γάλατος με νίκη υπέρ μας στο ΣτΕ! Η Η/Σ νεκραναστένεται και μάλιστα βραβεύεται! Τα διερυμένα ωράρια γίνονται σε εξαμηνιαία βάση και οι συνάδελφοι διχάζονται ξανά: σε λίγους και πολλούς. Τα περιβόητα 160 εκατομ της Διαύγειας γίνονται φάντασμα και οι πληρωμές μοιάζουν να εκτρέπονται τελείως, αφού μόνο τα μισά τελικά διατίθενται! Οι καθυστερήσεις πληρωμών, το έξτρα ριμπέιτ, τα 30€ των ακριβών και η "απαγόρευση" των εκπτώσεων προς τα φαρμακεία προϊδεάζουν για νέους γύρους κινητοποιήσεων, ενώ οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου έχουν ξεκινήσει.Ο Υπουργός ζητά κατανόηση αλλά για πρώτη φορά παραδέχεται: "οι πληρωμές εξαρτώνται από τις εισφορές των ασφαλισμένων". Το ταμείο είναι άδειο κι ο συνάδελφος Κουτέπας απαριθμεί τα τρένα που χάσαμε μέσα στο 2012.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Αρχίζει ο τραγέλαφος των διαφημιστικών του ΕΟΠΥΥ με τα 5ψήφια νούμερα. Επισήμως ανακοινώνεται ότι οι πληρωμές θα πάνε στις 75 μέρες και 18 Σύλλογοι ξεκινούν αναστολές από μόνοι τους: είναι απλά μια διαδικασία επιβίωσης πλέον! ΠΦΣ-ΦΣΑ προειδοποιούν για αναστολές από 1-9, όμως ο Υπουργός προειδοποιεί ότι δεν εκβιάζεται και πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, ενώ συνεχείς υποθέσεις παράνομων ασφαλισμένων και συντάξεων βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι γιατροί ανακοινώνουν κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο, το Υπουργείο οραματίζεται τη χώρα μας ως "Ντουμπάι ιατρικού τουρισμού". Το Ελληνικό Κράτος αρνείται να πληρώσει ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Ο κ. Λυκουρέντζος προειδοποιεί: "Καμία έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ" και "παγώνουν οι πληρωμές, αν πάτε σε κινητοποιήσεις" αλλά και εξαγγελία ότι θα πληρώνει όσους θα εξυπηρετούν. Τελευταία μέρα του Αυγούστου σπάει νέο ρεκόρ εκτέλεσης συνταγών! Δημοσιεύονται από το ΦΣΑ οι προθέσεις του υπουργείου: ατομικές συμβάσεις, 90 μέρες πληρωμών, μη είσπραξη του claw back και συμψηφισμός για τη βιομηχανία αλλά όχι και για μας και καταγγέλεται η διαλλακτικότητα των υπολοίπων.




ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο μήνας ξεκινά με άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από τον ΠΦΣ. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να πετάνε λάσπη προς τους φαρμακοποιούς με βαριές εκφράσεις και ψεύδη ενώ οι Συνιστολόγοι αποστέλλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αντιπροσωπεία ΠΦΣ συναντάται με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και τον τότε διοικητή ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη. Ο κ. Σαλμάς προβαίνει σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες παρεμβαίνει όπως ο ίδιος τονίζει στην παράταση της πίστωσης από τις εταιρείες στις 90 μέρες, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η αποπληρωμή συνταγών Μαΐου. Με αυτό τον τρόπο θέλει όπως είπε να απαλλάξει τον φαρμακοποιό από το άγχος της κάλυψης της επιταγής του. Τις επόμενες ημέρες παίζεται ένα παιχνίδι με την αποπληρωμή Μαΐου, ο μεν Βουδούρης λέει ότι πλήρωσε, τα χρήματα όμως είναι μπλοκαρισμένα στην Αγροτική Τράπεζα... Ο Πειραιάς πληρώνεται κατ’εξαίρεση το 50% των συνταγών Ιουνίου, τη στιγμή που οι λογαριασμοί ΔΙΑΣ της επαρχίας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τον Μάιο. Ο κ.Σαλμάς δίνει το περιβόητο "στοχοχρονοδιάγραμμα" πληρωμών. Ο ΦΣΑ αρνείται να το αποδεχθεί και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις. Όμως ο κ.Αμπατζόγλου δηλώνει πως μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στις 12 Σεπτέμβρη πληρώνονται οι συνταγές Ιουνίου, ο ΦΣΑ συνεχίζει να μην πείθεται. Θεϊκή ατάκα κ.Βουδούρη: «Δίκαια μεν τα χρέη του 2011, του παρελθόντος δε». Λήξη κινητοποιήσεων προτείνει ο ΠΦΣ στη ΓΣ της 15ης του μήνα με το οριακό 70-64. Δηλώσεις κ.Ρόντση (προέδρου ΦΣ Σερρών) για μερσεντές και βίλες. Διχάζει η απόφαση της άρσης, στα δυο οι τοπικοί σύλλογοι, άλλοι εκτελούν, άλλοι συνεχίζουν αναστολή. Ουρές στα φαρμακεία του Πειραιά, με την Αθήνα να μην εκτελεί. «Ανοίγει» η ηλεκτρονική προς «διευκόλυνση» των ασφαλισμένων. Έντονες διαμαρτυρίες ΦΣΑ. Ανοιχτός πόλεμος από ΑΝΤ1 προς ΦΣΑ, «ζωντανή» παρέμβαση Λουράντου στο κεντρικό δελτίο. Θέσπιση τιμής αναφοράς σε όλες τις δραστικές και αποζημίωση από τα ταμεία μόνο του φθηνότερου γενόσημου, η διαφορά θα καλύπτεται από τον ασφαλισμένο. Αυτοκτονία συναδέλφου στην Άρτα. Στο τέλος του μήνα και ο ΦΣΑ άρει τις κινητοποιήσεις.




ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Νέοι διοικητές στις υγειονομικές περιφέρειες. Ο κ.Αμπατζόγλου διαψεύδει τις ανυπόστατες φήμες που τον φέρουν ως νέο διοικητή ΕΟΠΥΥ. Αλαλούμ με την κατάρρευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αλαλούμ και με τις ληγμένες συνταγές, τις ανοίγει,τις κλείνει, τις ξαναανοίγει και τις ξανακλείνει η ΗΔΙΚΑ, τρεις φορές. «Όχι» επιστημονικών φορέων στην ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ. Νέα υπουργική απόφαση για θέσπιση 60ημερών στην πίστωση από εταιρείες, πάγιο κέρδος 30€ στα ΦΥΚ, εκπτώσεις μέχρι 5% στα ΜΥΣΥΦΑ και 3% στα ΣΥΦΑ. Ο ΠΦΣ δηλώνει πως πρόκειται για σημαντικότατες κατακτήσεις. Η Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής φέρεται να έχει συνάντηση μαζί της. Ο ΦΣΑ μετά από μέρες τονίζει ότι δεν τηρείται η αγορανομική διάταξη για την παράταση της πίστωσης, ο κ.Θεοδοσιάδης μιλάει για μικρόψυχους, ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος θα είναι ο νέος διοικητής ΕΟΠΥΥ. Με επιτυχία διοργανώνεται το 12ο pharma point. Νέο δελτίο τιμών προωθείται από τον Μάριο Σαλμά με μεγάλες μειώσεις, πολλαπλές και καθημερινές οι διορθώσεις, προκαλούν αλαλούμ στην αγορά. Ομαδική καταγγελία Συνιστολόγων κατά ΑΝΤ1, παράνομη η αγορανομική διάταξη για το 60ήμερο  στην πίστωση τονίζει ο ΣΦΕΕ, «αιδώς αργείοι» ανταπαντά ο ΠΦΣ. Απελευθερώνεται και πάλι το βρεφικό γάλα, πολιτικά απαράδεκτες οι δηλώσεις του υφυπουργού κ. Σκορδά κατά τον ΠΦΣ περί μείωσης της τιμής κατά 20% όταν αυτό ήταν στα σούπερ μάρκετ. Πιο έντονες από ποτέ οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία των φαρμακείων.



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Η «Συνεργασία» (συνδικαλιστική παράταξη) καλεί τον κλάδο να πάρει τις τύχες στα χέρια του, ο ΦΣΑ με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις λόγω δελτίου τιμών λέει πως η υγεία δεν είναι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Το υπουργείο συνεχίζει να βγάζει κάθε δυο μέρες διορθωτικά δελτία τιμών, ο κ.Σαλμάς προκαλεί λέγοντας ότι έλλειψη σε φαρμακείο δε σημαίνει έλλειψη στην αγορά παρά μόνο στο συγκεκριμένο φαρμακείο ενώ ΟΣΦΕ-ΠΣΦ «εκλιπαρούν» με ανακοίνωση προς το υπουργείο Υγείας για ένα τελικό δελτίο τιμών προς αποκατάσταση των προβλημάτων τροφοδοσίας της αλυσίδας. Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με αναδρομικό ριμπέιτ, χαράτσι 1€ ανα συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ, συνταγογράφηση με δραστική ουσία με εξαιρέσεις, ενώ θεσπίζεται 60ήμερο στις πληρωμές μας. «Μάχη» στη Βουλή για να αποσυρθεί η αναδρομικότητα του ριμπέιτ, η οποία τελικά φέρνει αποτελέσματα. Όχι για πολύ όμως, αφού λίγες μέρες αργότερα περνά εξωκοινοβουλευτικά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου! Απόφαση η οποία ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ο ΠΦΣ στέλνει την κυβέρνηση στη δικαιοσύνη προκειμένου να εκπέσει η απόφαση. Ο Χρήστος Χάλαρης ορίζεται νέος επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ στη θέση του Βλάση Σφυρόερα. Ενδιαφέρουσα τηλεοπτική παρουσία συναδέλφου Κουτέπα στη ΝΕΤ παρουσία Γεράσιμου Γιακουμάτου, οι τοποθετήσεις του οποίου προκαλούν σάλο. Εξιχνιάζεται η στυγνή δολοφονία του συναδέλφου Πουκαμισά στου Ρέντη. Οι Farmakopoioi γιορτάζουν τα 4 χρόνια λειτουργίας τους, τα σφηνάκια στις πληρωμές συνεχίζονται, πόλεμος των γιατρών κατά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Νέες ανώτατες τιμές αναλώσιμων από ΕΟΠΥΥ, ο κ.Παπαγεωργόπουλος μιμούμενος τον προκάτοχό του πετάει ωραίες ατάκες του στυλ «δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φαρμακοποιούς», ενώ προβαίνει σε ανυπόστατες κατηγορίες περί 200.000 πλαστών συνταγών, οι οποίες αποδεικνύεται τελικά ότι ήταν τρίμηνες επαναλαμβανόμενες. Απόφαση από Eurogroup για εκταμίευση της δόσης δε βγαίνει με αποτέλεσμα η αγωνία να παρατείνεται, ο κ.Σαλμάς δίνει το τηλέφωνό του στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής για τα προβλήματα των καρκινοπαθών, ενώ με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται τα Webinar από το ΙΔΕΕΑΦ και τον ΠΦΣ. Νέες κινητοποιήσεις ξεκινά από 26 Νοεμβρίου ο ΠΦΣ μετά τις άκαρπες επαφές με το υπουργείο.




ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Για τέταρτη φορά μέσα στο χρόνο, έχουμε άρση πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ. Το application του blog εμπλουτίζεται με την υπηρεσία άμεσης ενημέρωσης (push), πάνω από 800 οι συσκευές Apple που έχουν δηλώσει εγγραφή στην υπηρεσία. Αρχίζει ο πόλεμος από τα ΜΜΕ περί ατομικών συμβάσεων και σπασίματος της αναστολής και της συλλογικότητας.  Περί πραξικοπήματος κάνει λόγο ο ΠΦΣ όταν τίθεται το θέμα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος προχωρά πιο ενωμένος από ποτέ στην συνέχιση των κινητοποιήσεων, το ΤΥΔΚΥ εξοφλεί τα χρωστούμενα με καθυστέρηση ενός χρόνου. Πληρωμή συνταγών Αυγούστου με έκτακτο χαράτσι 4 λεπτών ανά συνταγή υπέρ... ΚΜΕΣ. Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προβαίνει σε άνευ προηγουμένου ωμή επίθεση μιλώντας για ατομικές συμβάσεις, για υπέρογκα κέρδη φαρμακοποιών, για κατάργηση συλλογικών οργάνων, πειθαρχικού, επιστροφή προστίμων και άλλα τέτοια περίεργα με αποτέλεσμα την όξυνση στις σχέσεις. Ο ΦΣ Πειραιά δηλώνει πως «μετανιώνει που στήριξε το υπουργείο», ο ΠΦΣ αποφασίζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία, λίγες μέρες όμως αργότερα οι αντιστάσεις και η όποια αγωνιστικότητα κάμπτεται με την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της αποπληρωμής Σεπτέμβρη. Έτσι λοιπόν από 20 Δεκεμβρίου και μετά από 4 εβδομάδες κινητοποιήσεων, ο ΠΦΣ δηλώνει πως δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες να προμηθευτούν τα φάρμακά τους με πίστωση λόγω των εορτών και κάτω από το βάρος έντονων πιέσεων από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Η δόση από τρόικα φτάνει, όμως από την αποπληρωμή Σεπτέμβρη αφαιρείται αναδρομικό ριμπέιτ πέντε μηνών. Δίνονται υποσχέσεις για άμεση εξόφληση των οφειλομένων ΟΠΑΔ 2011 έως 7/1/2013.



Επιμέλεια ανασκόπησης - Η Συντακτική Ομάδα

Κώστας Μανωλόπουλος
Δημήτρης Τσιριμπής
Δημήτρης Μηνοβγιούδης




YΓ: 'Oπως και πέρυσι θα κλείσουμε την ανασκόπηση με το βίντεο της Google που μέσα σε 3 λεπτά μας υπενθυμίζει τα αξιομνημόνευτα γεγονότα των τελευταίων 366 ημερών σε όλο τον κόσμο.