Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Αναμένεται κάλεσμα στη φαρμακοβιομηχανία και στις φαρμακαποθήκες από τον ΕΟΦ

Κάλεσμα στη φαρμακοβιομηχανία αλλά και στις φαρμακαποθήκες φημολογείται ότι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του ΕΟΦ το προσεχές διάστημα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι ελλείψεις στην αγορά, αν και το βασικότερο θέμα ακούγεται ότι θα είναι οι απευθείας πωλήσεις σκευασμάτων στα φαρμακεία και οι συνέπειες που προκαλούνται από αυτές. Ο άγνωστος Χ της συνάντησης είναι αν θα κληθεί η πλευρά των φαρμακοποιών.

Μολονότι οι απευθείας πωλήσεις είναι νόμιμες, νομότυπες και θεμιτές,  αυτό δεν φαίνεται να αρέσει στις φαρμακαποθήκες, καθώς εμμέσως στοχοποιούνται ως κύριες υπεύθυνες στις παράνομες παράλληλες εξαγωγές. Ωστόσο, παράγοντας από τον χώρο των φαρμακαποθηκών, μας ανέφερε ότι οι απευθείας πωλήσεις επικεντρώνονται σε 300 κωδικούς, οι οποίοι παραδόξως "γράφουν" στην κατηγορία τους και τις περισσότερες πωλήσεις και επιπλέον οι πωλήσεις γίνονται μόνο στα φαρμακεία που κάνουν αξιόλογους τζίρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ όλες οι εταιρείες πραγματοποιούν απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία, η τακτική αυτή επιλέγεται  κατά κόρον από 5 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που συχνά-πυκνά έχουν απασχολήσει  τον Οργανισμό, είτε λόγω των ελλείψεων που εμφανίζουν τα σκευάσματά τους είτε λόγω κάποιων στρατηγικών επιλογών που πήραν στο παρελθόν. 


 

Σε επαφή που είχαμε με την πεντάδα των εταιρειών που προαναφέρθηκε, και εφόσον όλες συμφώνησαν ότι οι απευθείας πωλήσεις είναι καθόλα νόμιμες, οι συγκεκριμενες εταιρείες αντέκρουσαν καταρχήν τη φημολογία ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους στα φαρμακεία.

Ιδίως, μία εξ αυτών, μας ανέφερε ότι ενώ στις αρχές του έτους  η αναλογία μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων ήταν 65%-35% σήμερα είναι 85%-15%. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση των πολυεθνικών εταιρειών πολλές από τις στρατηγικές επιλογές που υλοποιούνται είναι εντολές της μητρικής και σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορεί να παρεκκλίνει καμία θυγατρική.

Την ίδια στιγμή, παράγοντας σε άλλη εταιρεία -που είναι στην πεντάδα- τόνισε ότι εφόσον υπάρχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω θυγατρικής, αυτή  σαφώς και πρέπει να ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται για τη λειτουργία της αγοράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε μία ενδεχόμενη τέτοια συνάντηση έχει αποφασιστεί να κατατεθούν στον Οργανισμό,  στοιχεία διάθεσης των σκευασμάτων της εταιρείας -ποσότητες και πού ακριβώς διοχετεύονται-   υπό τον όρο ότι και ο Οργανισμός θα ενημερώσει από την άλλη, από το πού πωλούνται τα σκευάσματά της. 

πηγή: iatronet