Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΦΣΑ:ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΟΧΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μυλλέρου αρ. 1 και Αγησιλάου, όπως νομίμως εκπροσωπείται

ΚΑΤΑ

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)» που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Αποστόλου Παύλου αρ. 12, όπως νομίμως εκπροσωπείται

Κοινοποιούμενη στον Υπουργό Υγείας, κο Αν. Ξανθό
_______________
Όπως καλώς γνωρίζετε μεταξύ του Οργανισμού σας και του Συλλόγου μας ισχύει η από 2.1.2017 σύμβαση προμήθειας υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής, καθώς και τα αντίστοιχα παραρτήματά της που αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες, δυνάμει του προοιμίου της οποίας, όλα τα φαρμακεία του Συλλόγου μας είναι υποχρεωμένα για το διάστημα που ισχύει η σύμβαση να χορηγούν τα προϊόντα που προβλέπονται από τον Κανονισμό ΕΟΠΥΥ και τις γνωστοποιούμενες αποφάσεις σας.



Όπως επίσης καλώς γνωρίζετε την 5.10.2017 δημοσιεύθηκαν οι με αριθ. 40025 και 40026 αποφάσεις του Προέδρου σας (ΦΕΚ 3491Β και 3492 Β), με τίτλους «Καθορισμός Τιμών αποζημίωσης αναλωσίμου υγειονομικού υλικού» και «Καθορισμός Τιμών αποζημίωσης στα εγκεκριμένα από τον ΕΟΠΥΥ σκευάσματα ειδικής διατροφής», αντίστοιχα, με τις οποίες ο Οργανισμός σας όρισε στα πλαίσια της κατά νόμω αρμοδιότητάς του, τις νέες τιμές των αναφερόμενων σε αυτές προϊόντων. Για τα αναπνευστικά και ακουστικά προϊόντα δεν εκδόθηκε καμία απόφασή σας περί τιμών, διατηρουμένων ως εκ τούτου, κατά την κοινή πείρα και αντίληψη, των μέχρι τότε ισχυουσών τιμών για αυτή την κατηγορία προϊόντων. 

Ως γνωστόν, κατά το διάστημα αρχικώς από 1.10-22.10.2017 και εν συνεχεία μέχρι 31.10.2017 ο Οργανισμός σας, χωρίς καμία προειδοποίηση, αποφάσισε μονομερώς και απέκλεισε την προσβασιμότητα των μελών μας στο σύστημα καταχώρησης γνωματεύσεων e-dapy, με σκοπό τη βελτίωσή του με την εισαγωγή παραμέτρων που θα επιτρέπουν την καταχώρηση των επικαιροποιημένων κωδικών των συνταγογραφούμενων επί των γνωματεύσεων προϊόντων. Ακολούθως, ανέστειλε την έναρξη εφαρμογής των θεσπιζόμενων με τα ανωτέρω ΦΕΚ τιμών μέχρι την 23.10.2017, ημερομηνία κατά την οποία θεωρητικώς θα ενεργοποιούταν το Edapy (με αριθ. ΔΒ965/οικ. 43368/23.10.2017 έγγραφό του). Τελικώς το e-dapy δεν επαναλειτούργησε την 23.10.2017 ….αλλά την 1.11.2017 !!!!

Έτσι, καθ’ όλο τον Οκτώβριο τα μέλη μας συνέχισαν - ως εξ άλλου όφειλαν εκ της συμβάσεως - να εκτελούν γνωματεύσεις πάσης φύσεως αποζημιούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των αναπνευστικών συσκευών και των ακουστικών βαρηκοϊας μη εξαιρουμένων, με τη διαβεβαίωσή σας ότι μετά την αναβάθμιση του συστήματος θα μας υποδείξετε πώς θα καταχωρήσουμε τα χορηγούμενα προϊόντα στο αναθεωρημένο e-dapy
Ειδικώτερα, από 23.10.2017 έως και 31.10.2017 τα περ. 3.500 φαρμακεία της δυνάμεώς μας συνέχισαν να εκτελούν ακώλυτα και καλόπιστα πάσης φύσεως γνωματεύσεις ασθενών, όλων των μέχρι πρότινος αποζημιούμενων προϊόντων, ως ορίζεται στη σύμβαση και αρμόζει στα χρηστά ήθη που πρέπει να διέπουν τις συναλλαγές.

Την 1.11.2017, με το άνοιγμα του e-dapy, με ιδιαίτερα μεγάλη δυσαρέσκεια ανακαλύψαμε, μεταξύ άλλων, α/ ότι πολλά από τα μέχρι τότε κατά τα γνωστά αποζημιούμενα προϊόντα, κυρίως αναπνευστικών και ακουστικών συσκευών, δεν εμφανίζονται καθόλου στα προϊόντα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξακολουθούν να εμφανίζονται ως αποζημιούμενες μεμονωμένες μόνο αναπνευστικές συσκευές που αποζημιώνονταν και στο παρελθόν και β/ ότι ταινίες γνωστών εταιρειών, πχ menarini και general electricδεν συμπεριλαμβάνονταν πλέον στα αποζημιούμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα πλήθος ήδη καλόπιστα εκτελεσμένων γνωματεύσεων από τα φαρμακεία μας να κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν από τον Οργανισμό σας και ακολούθως τα μέλη μας να υποστούν ισόποση ζημία με αποκλειστική σας υπαιτιότητα, αφού ουδέποτε μας ενημερώσατε για αυτό που σκοπεύατε να μας επιβάλλετε.

Επειδή ουδεμία ενημέρωση μας αποστείλατε για την κατάργηση της αποζημίωσης ολόκληρων κατηγοριών προϊόντων ούτε θεσπίσατε μεταβατική  διάταξη και μεταβατική περίοδο.
Επειδή ο μέσος φαρμακοποιός εκτελούσε καλόπιστα κατά τα γνωστά σε αυτόν, αδυνατώντας να εισχωρήσει στα άδυτα του εγκεφάλου των εμπνευστών της αιφνίδιας, εκ των υστέρων καταργήσεως προϊόντων.
Επειδή ενεργείτε πρόχειρα και κατά παράβαση της καλής πίστης και των χρηστών ηθών που πρέπει να διέπουν όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές, του δημοσίου μη εξαιρουμένου.
Επειδή κωφεύετε στην τακτοποίηση του δημιουργίας ξεκάθαρου τοπίου που να αφορά στα αναπνευστικά και τα ακουστικά προϊόντα καθώς και τα υλικά παρά τις καθημερινές μας διαμαρτυρίες.
Επειδή δεν προτιθέμεθα να ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό ούτε να εξαναγκαστούμε να παραμείνουμε στο ρόλο του κρατικού χρηματοδότη.
Επειδή και στο παρελθόν παραβιάσατε κατ’ επανάληψη τη μεταξύ μας σύμβαση και μας αναγκάσατε να προβούμε σε άρση της επί πιστώσει χορήγησης όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Επειδή συστηματικά και παρά τις διαμαρτυρίες μας παραβιάζετε τη σύμβαση που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας επικύρωσε και ετίμησε με την υπογραφή του.
Επειδή οποιοδήποτε μέτρο, ακόμα και αν αυτό φέρεται να αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι εν προκειμένω η εξοικονόμηση πόρων του Οργανισμού, υπόκειται στον έλεγχο της αρχής της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και δεν δύναται να πλήττει υπέρμετρα, συνταγματικώς προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα και το δικαίωμα των ιδιωτών φαρμακοποιών στην επιχειρηματικότητα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
ΣΤHΛΙΤΕΥΟΥΜΕ την απόφασή σας που εξαναγκάζει τα μέλη μας να υφίστανται τη σοβαρότατη οικονομική ζημία της δικής σας αινιγματικής προχειρότητας, θεωρώντας τη ολωσδιόλου παράνομη και καταχρηστική, περαιτέρω δε και αντικείμενη στις γενικές αρχές της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και της γενικής υποχρέωσης του μη ζημιώνειν άλλον, που πρέπει να διέπουν τις συναλλαγές.
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν νομιμοποιείστε να αιφνιδιάζετε και να επιφέρετε  οικονομική ζημία σε ιδιώτες παρόχους που εξυπηρέτησαν καλοπίστως τους έλληνες ασθενείς.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να ΑΠΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ οιασδήποτε γνωματεύσεως που εκτελέστηκε το διάστημα 1.10.2017-31.10.2017, για το οποίο δεν είχαμε ενημέρωση για εξαίρεση κατηγορίας προϊόντων ή/και για αλλαγή τιμών.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να εκδώσετε ΠΑΡΑΥΤΑ εγκύκλιο που να επικυρώνει ότι ορθώς πωλήσαμε από τα φαρμακεία μας τα προϊόντα για τα οποία δεν υπήρξε νεώτερη απόφασή σας, στις προϊσχύσασες τιμές, άλλως εκδώσετε και δημοσιεύσετε απόφαση που με ρητή πρόβλεψη για την αποζημίωση στις παλαιές τιμές των συσκευών και υλικών που δόθηκαν κατά το επίμαχο μεσοδιάστημα
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ περαιτέρω ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΤΕ αμελλητί τις ανωτέρω εκδοθείσες αποφάσεις σας με αριθ. 40025 και 40026,εισάγοντας σε αυτές μεταβατική διάταξη που να προβλέπει και να εγγυάται την πληρωμή όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που όλως απροειδοποίητα εξαιρέσατε από το σύστημα e-dapy, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές γνωματεύσεων που καλόπιστα εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία μας κατά το διάστημα της αναβάθμισής του, 1η-30η Οκτωβρίου 2017.
Τέλος ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μας παράσχετε ικανό διάστημα προκειμένου να διαθέσουμε στις προϊσχύσασες τιμές το υπάρχον στοκ από τα φαρμακεία μας. 
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να προβούμε σε νέα αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης, την οποία απευχόμεθα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί το καταναλωτικό κοινό και να προβούμε σε κατάθεση αγωγής αποζημίωσης της ζημίας που παράνομα και υπαίτια μας προκαλέσατε.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα σε αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, προς γνώση του και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.
Αθήνα 8.11.2017
Η πληρεξουσία δικηγόρος 

Aγγέλου Σοφία του Ηλία
Δικηγόρος Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ 20793)
Σκουφά 5-7 – Αθήνα 10673
τηλ. 2103645914 , φαξ 210 3645916

ΑΦΜ 044496011 /  ΔΥΟ Δ’ Αθηνών