Η νέα μελέτη φέρνει στο φως κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες του, ήδη, πανίσχυρου βοτάνου, που για πολλούς θεωρείται φάρμακο.

Το τζίντζερ, λοιπόν, μπορεί να σταματήσει τους εμετούς, που ταλαιπωρούν τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα και παθαίνουν αφυδάτωση. Η γαστρεντερίτιδα, φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου, προκαλείται από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο ροταϊός, από ιούς όπως ο νοροϊός ή παράσιτα.


 

Παγκοσμίως, η οξεία γαστρεντερίτιδα γίνεται αιτία θανάτου 1,34 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως, αναλογώντας στο σχεδόν 15% των παιδικών θανάτων.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νάπολη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Dr Berni Canani, παρατήρησε ότι η χορήγηση τζίντζερ σε παιδιά με σοβαρής μορφής γαστρεντερίτιδα συντελούσε σε μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας του εμετού - στη μελέτη συμμετείχαν 140 παιδιά, που πήραν εκχύλισμα τζίντζερ, σε υγρό διάλυμα χωρίς επίγευση.

Τα παιδιά, 1-10 ετών και 10 ετών και άνω με σοβαρή γαστρεντερίτιδα είχαν μείωση των εμετικών επεισοδίων κατά 20%, συγκριτικά με την εικονική θεραπεία.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, ο αριθμός των ημερών που απουσίαζαν λόγω ασθένειας ήταν 28% χαμηλότερος, όταν είχαν πάρει τζίντζερ.

Η δράση του τζίντζερ στον εμετό αποδίδεται στις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μιλώντας στην εφημερίδα Independent ο επικεφαλής ερευνητής είπε: «Η οξεία γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου για τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και η αφυδάτωση είναι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή που προκαλεί. Κι ενώ η αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα ενυδατικά διαλύματα, ο εμετός έρχεται να μπει εμπόδιο στη θεραπευτική αυτή στρατηγική. Το τζίντζερ, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματικό».

Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να δει αν η δημοφιλής ρίζα είναι εξίσου αποτελεσματική και σε παιδιά χωρίς οξεία γαστρεντερίτιδα.

πηγή: healthmag