Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Επίσημα σε έλλειψη 216 φάρμακα - Τα 10 είναι εμβόλια και τα 13 εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ

Στα 216 ανέρχονται τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για ελλείψεις εκατοντάδων σκευασμάτων.
Η αίσθηση του κλάδου είναι πως, τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των ελλείψεων είναι διαρκές, με τα σκευάσματα που λείπουν να εναλλάσσονται.

 
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος δημοσιοποίησε πρόσφατα κατάλογο με 57 φάρμακα που λείπουν.
Για το θέμα έχει γίνει τον περασμένο Μάρτιο καταγγελία στον ΕΟΦ και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου επιρρίπτει ευθύνες στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος, η διοίκηση του ΕΟΦ πραγματοποιεί από τις 23 Μαρτίου διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακαποθηκών.
 

Έγγραφο

Οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται συνεχώς για ελλείψεις, με πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο έγγραφο που τους απέστειλε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένου σκευάσματος (παρατίθεται πιο κάτω).
Καταγγέλλουν πως οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουν όλα τους τα φάρμακα με μία επίσκεψη στο φαρμακείο.
Κάνουν λόγο και για κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, καθώς η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

 

Επιπλέον Πληροφορίες




πηγή: ιατρονετ