Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή: “Δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε με το ωράριο των φαρμακείων

Στην παραδοχή πως δεν πέτυχε αυτό που επιθυμούσε σε σχέση με το ωράριο των φαρμακοποιών, προχώρησε ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως δεν έγινε αυτό που κρίθηκε ως αναγκαίο, δηλαδή ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία των φαρμακείων:

“Δεσμεύσαμε, όμως, τους 'θεσμούς' ότι το θέμα δεν έκλεισε και ότι θα συζητηθεί ξανά το επόμενο διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει: “Εδώ και δύο χρόνια, υπάρχουν φαρμακεία δύο ταχυτήτων λόγω της απελευθέρωσης του ωραρίου”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νομοσχέδιο εισάγονται βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεδομένης απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί και για τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακο στη διάρκεια της διημέρευσης - διανυκτέρευσης των φαρμακείων.


 
Χωρίς να είναι προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση – είπε – δώσαμε μια σκληρή μάχη, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο των “θεσμών”:

“Πετύχαμε να τεθούν ορισμένοι κανόνες και ρυθμίσεις (υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των 'διευρυμένων' στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των 'εποχικών' φαρμακείων, απαγόρευση της χρήσης παραπλανητικών συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία) σε ένα τοπίο αρρύθμιστο και ασύδοτο”.
 

Δικλείδες


Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως αυτό που επιδιώκει με τη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι να τεθούν ορισμένες “δικλείδες ασφαλείας”.

Με άλλες, που ήδη έχουν τεθεί στο ιδιοκτησιακό και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου και κυρίως την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Δημ.Κ.


πηγή: iatronet


Συγκεκριμένα η ομιλία:
 «Εισάγονται ρυθμίσεις βελτιωτικές στο πλαίσιο της δεδομένης απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν εμφανιστεί και για τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακο στη διάρκεια της διημέρευσης-διανυκτέρευσης των φαρμακείων. Χωρίς να είναι προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση, δώσαμε μια σκληρή μάχη, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο των «θεσμών», και πετύχαμε να τεθούν ορισμένοι κανόνες και ρυθμίσεις (υποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των «διευρυμένων» στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων, απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία κλπ) σε ένα τοπίο αρρύθμιστο και ασύδοτο. Δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε και που ήταν αναγκαίο (ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία), όμως δεσμεύσαμε τους «θεσμούς» ότι το θέμα δεν έκλεισε και ότι θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα. Φαρμακεία 2 ταχυτήτων λόγω της απελευθέρωσης του ωραρίου, υπάρχουν εδώ και 6 χρόνια. Αυτό που επιδιώκουμε με τη διάταξη του ν/σ είναι να τεθούν ορισμένες «δικλείδες ασφαλείας», που μαζί με άλλες που ήδη έχουν τεθεί στο ιδιοκτησιακό και στα ΜΗΣΥΦΑ, θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου και κυρίως την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στα εφημερεύοντα φαρμακεία.»