Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΥΥΚΑ: Απάντηση σε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ


Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

Σε απάντηση δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου  για  υποτιθέμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ που δήθεν προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, αποσαφηνίζονται τα κάτωθι:

Οι αρμοδιότητες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ καθορίζονται με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή. Τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να τις αναιρέσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα και φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις.Το ΠΔ του Οργανισμού του υπουργείου Υγείας αφορά στην εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου και στις σχέσεις των υπηρεσιών μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία. Δεν μπορεί να αφορά στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ.





Το Τμήμα Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα υπαγόταν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επειδή, όμως, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ είναι ευρύτερες ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκεκριμένο Τμήμα να είναι αυτόνομο με την έννοια ότι  δεν θα ανήκει σε άλλη διεύθυνση, γενική διεύθυνση ή γενική γραμματεία, αλλά απευθείας  στον Υπουργό ή  στον αναπληρωτή Υπουργό (αναλόγως σε ποιόν θα ανήκει η αρμοδιότητα σύμφωνα με την Απόφαση του  Πρωθυπουργού.)  Διευκρινίζεται ότι η συλλογική πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να παραμείνει στον αναπληρωτή Υπουργό, όπως μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ανάγκη αποσαφήνισης ή αναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Εποπτείας και Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εάν προκύψει, θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του.

Επί της ουσίας, λοιπόν η οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεν επηρεάζεται,  καθώς η Διοίκησή του εξακολουθεί να έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της εύρυθμης και αποτελεσματικής διεύθυνσης ενώ το υπουργείο Υγείας διατηρεί το ρόλο της πολιτικής και διαχειριστικής εποπτείας του.
posted from Bloggeroid