Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας


Προς κατάργηση της αυτονομίας του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ προχωρά η κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα που εξεδόθη ήδη σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα το Προεδρικό Διάταγμα καταργεί ουσιαστικά πλήρως την αυτονομία του ΕΟΠΥΥαφαιρώντας τις περισσότερες αρμοδιότητες από τη Διοίκηση του Οργανισμού, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.






Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται ουσιαστικά σε Τμήμα του υπουργείου Υγείας αφού από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας θα περνούν οι περισσότερες εγκρίσεις.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι γίνεται «καπέλωμα» του Προέδρου και του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αφού για τα πάντα θα αποφασίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι δημιουργείται αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας, Ανάπτυξης και Λειτουργίας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του θα υπάγονται στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Να σημειωθεί ότι σήμερα την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ την είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι οι αλλαγές δεν ήταν καν σε γνώση του Π.Πολάκη ο οποίος αιφνιδιάστηκε στο άκουσμα της είδησης.

Ήδη στον ΕΟΠΥΥ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το προεδρικό διάταγμα και οι ριζικές αλλαγές που επιφέρει «έπιασε στον ύπνο» τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και το ΔΣ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Γι' αυτό άλλωστε αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Οι επίμαχες διατάξεις

Χαρακτηριστικό του περιορισμού του ΕΟΠΥΥ είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Υγείας. Επίσης όλες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους όπως με τους γιατρούς, τις ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π. θα γίνονται με το υπουργείο ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα έχει μικρή συμβολή.

Ταυτόχρονα και τα φάρμακα και η φαρμακευτική δαπάνη περνούν πλήρως στο μικροσκόπιο του υπ.Υγείας αφού ειδικό τμήμα θα καθορίζει τη δαπάνη, τη συνταγογράφηση καθώς και ποια φάρμακα θα αποζημιώνται και ποια όχι.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ θα υπογράφει μνημόνιο με το υπουργείο Υγείας για την αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού του και των δαπανών.
posted from Bloggeroid