Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πέθανε η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ


Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η "χρυσή" κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L'Oreal, απεβίωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε η κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ.

Η επιχειρηματίας – και κάποτε η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου– πέθανε τη νύχτα στο σπίτι της. "Θα γινόταν 95 ετών στις 21 Οκτωβρίου.






Η μητέρα μου έφυγε γαλήνια" ανέφερε η κόρη της σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ποια ήταν η "χρυσή" κληρονόμος...

Η Μπετανκούρ βρισκόταν στη 14η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που συντάσσει το περιοδικό Forbes. Η περιουσία της ανερχόταν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν επίσης η δεύτερη πλουσιότερη Γαλλίδα, μετά τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.

Η κληρονόμος της L'Oreal έπασχε από Αλτσχάιμερ, είχε τεθεί υπό κηδεμονία και δεν εμφανιζόταν δημοσίως από το 2012, τη χρονιά δηλαδή που αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και εγκατέλειψε όλες τις διευθυντικές ευθύνες της. Η οικογενειακή εταιρεία χόλντινγκ Thetys, με πρόεδρο της Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, είναι η βασική μέτοχος της L'Oreal, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2016 είχε το 33,05% των μετοχών του ομίλου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν-Πολ Αγκόν εξέφρασε τη "βαθιά θλίψη του" για τον θάνατο της Μπετανκούρ.

Η Λιλιάν Ενριέτ Σαρλότ Σιλέρ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στο Παρίσι. Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν μόλις 5 ετών. Είχε στενή σχέση με τον πατέρα της, τον ιδρυτή της L'Oreal Εζέν Σιλέρ. Στα 15 της ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενη στο πλευρό του. Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ και επτά χρόνια αργότερα, με τον θάνατο του πατέρα της, κληρονόμησε την εταιρεία του.

Σήμερα ο όμιλος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.

Η δικαστική διαμάχη...

Την τελευταία δεκαετία η Μπετανκούρ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυπλόκαμης δικαστικής υπόθεσης που έφερε στο φως τη διχόνοια στους κόλπους της οικογένειάς της. Το 2007 η κόρη της κατέθεσε μήνυσε σε βάρος του φωτογράφου Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε την ηλικία και την αδυναμία της μητέρας της για να της αποσπάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δώρα. Πέρσι τον Αύγουστο, ο φωτογράφος καταδικάστηκε από γαλλικό Εφετείο σε φυλάκιση 4 ετών και σε πρόστιμο 375.000 ευρώ.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο πολιτικός και πρώην υπουργός Ερίκ Βερτ, που κατηγορήθηκε για "αθέμιτη άσκηση επιρροής", αλλά απαλλάχθηκε.

Το τελευταίο "επεισόδιο" αυτού του δικαστικού σίριαλ ήταν η υπόθεση των λεγόμενων υποκλοπών που κατά σύμπτωση έληξε σήμερα: δικαστήριο του Μπορντό αθώωσε πέντε δημοσιογράφους που κατηγορούνταν για "προσβολή της ιδιωτικότητας" της Λιλιάν Μπετανκούρ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι ο πρώην οικονόμος της την μαγνητοφωνούσε παράνομα για να την προστατεύσει και κατά συνέπεια "δεν έφερε ποινική ευθύνη".

cnn.gr
posted from Bloggeroid