Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΘΝΟΣ: «Η απελευθέρωση τιμών έφερε αυξήσεις-φωτιά στα ΜΗΣΥΦΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

To «Έθνος» παρουσιάζει για πρώτη φορά τις καταγραφές που έκαναν μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τη βοήθεια μεγάλων φαρμακαποθηκών

Ρεπορτάζ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ 

Αυξήσεις-φωτιά έφερε τελικά η απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), των σκευασμάτων που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού. Η περιβόητη απελευθέρωση των τιμών, η οποία ψηφίστηκε το 2014 με νόμο που είχε φέρει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017, αντί να φέρει μειώσει εκτίναξε τις τιμές. Το «Έθνος» παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά τις.....


..... καταγραφές που έκαναν μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τη βοήθεια μεγάλων φαρμακαποθηκών. Οπως προκύπτει από τη λίστα, οι χονδρικές τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, ήδη από το πρώτο 9μηνο της εφαρμογής της απελευθέρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αφού αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης, αντίστοιχα ακρίβυναν και τα φάρμακα που φτάνουν στον πάγκο του φαρμακείου, αφού το κόστος μετακυλίεται και στους πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους τα ΜΗΣΥΦΑ. Και οι αυξήσεις επηρεάζουν το πορτοφόλι όλων των πολιτών, καθώς οι τιμές είναι κοινές σε όλη την Ελλάδα για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Ενδεικτικές τιμές 

Πάντως αναμένεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να γνωστοποιήσει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές που προτείνει έπειτα από σχετικό αιτημάτων φαρμακευτικών εταιρειών. Κάτι που προβλέπεται και από σχετική υπουργική απόφαση. Να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε ήρε την κρατική διατίμηση από 1/1/2017, δηλαδή το κράτος σταμάτησε να ορίζει τις τιμές όπως έκανε στο παρελθόν. Με βάση την επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης, η απελευθέρωση αποτελούσε παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση και έπρεπε να τηρηθεί προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Πάντως οι έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, που μιλούσαν για αυξήσεις που θα φέρει η ρύθμιση, δεν είχαν εισακουστεί.

Οι τιμές που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος» είναι χονδρικής και είναι πριν και μετά την απελευθέρωση. 

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, 50 κωδικοί φαρμάκων παρουσίασαν μεταβολή στην τιμή τους το πρώτο 9μηνο του 2017. Από αυτούς: 

■ οι 49 κωδικοί (98%) παρουσίασαν αύξηση τιμής, 
■ οι 14 κωδικοί (28%) παρουσίασαν αύξηση τιμής άνω του 10%, 
■ οι 9 κωδικοί (18%) εμφάνισαν αύξηση τιμής άνω του 20% -μέχρι και... 160%, 
■ μόλις 1 κωδικός (2%) παρουσίασε μείωση τιμής 4,88%.

Στις αυξήσεις εντοπίζονται φάρμακα καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν και στη χώρα μας επί σειρά ετών, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει ο περιορισμός του ελέγχου από το κράτος. Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδοε (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα ευνοήσει τελικά τους πολίτες: «Ο ΣΦΕΕ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, δεδομένου ότι η αγορά και οι κανόνες του ανταγωνισμού θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών» σημειώνει.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Βασίλης Σερέτης, από την πλευρά του, ναι μεν θεωρεί ότι οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρέπει να είναι καθηλωμένες καθότι υπάρχει ο κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά, αλλά από την άλλη συστήνει στα μέλη του Συνδέσμου να κινηθούν με τα δεδομένα της οικονομικής ασφυξίας που υπάρχει στη χώρα.

Ο κ. Σερέτης αναφέρει στο «Εθνος»: «Σέβομαι την ανάγκη βιωσιμότητας των προϊόντων των εταιρειών ώστε να μην έχουμε αποσύρσεις από την αγορά και υποκατάσταση με άλλα ακριβότερα και ενίοτε αποζημιούμενα, αλλά εξίσου σέβομαι και τη δημοσιονομική συγκυρία της χώρας. Γι’ αυτό, τόσο τώρα όσο και στο παρελθόν έχουμε συστήσει στα μέλη μας να είναι μετριοπαθείς στην προσαρμογή στο σύστημα των ελεύθερων τιμών. Αυτό ως θεσμικό όργανο το έχω πει πολλές φορές».

«Ο κλάδος είχε προειδοποιήσει για τις αυξήσειε» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Οπως είχαμε προβλέψει και προειδοποιήσει, οι φαρμακοβιομήχανοι χωρίς καμία έγκριση ή προειδοποίηση ανεβάζουν τις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ απεριόριστα, όσο θέλουν και τους συμφέρει. Οπως είναι αντιληπτό, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της τιμής την οποία πληρώνουν οι καταναλωτές».

Ο ειδικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές, κατακεραυνώνει την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση τιμών των ΜΗΣΥΦΑ: «Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η πολυθρύλητη απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ είχε συνοδευτεί από υποσχέσεις ότι δήθεν θα ρίξει τις τιμές και θα ωφεληθεί ο κόσμος. Τελικά η απελευθέρωση έγινε, αλλά αντί να πέσουν οι τιμές αυξήθηκαν εις βάρος της τσέπης του πολίτη. Πρόκειται για μία “μεταρρύθμιση” η οποία εξαπάτησε τον κόσμο και απέτυχε παταγωδώς».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας σε τοποθέτησή του στο παρελθόν είχε τονίσει πως εάν η απελευθέρωση των τιμών δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους πολίτες, τότε θα επανεξετάσει το θέμα από την αρχή ·




ΕΘΝΟΣ 28/9/2017