Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

280 υποβολές αναλωσίμων Ιανουαρίου στο... περίμενε!


Μέσα σε όλα τα προβλήματα του ΔΑΠΥ και της τεράστιας καθυστέρησης στις πληρωμές, υπάρχουν και πολλές "προβληματικές" υποβολές αναλώσιμων φαρμακείων - 280 περίπου στον αριθμό - οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τον μήνα Ιανουάριο.

Αυτές λοιπόν δεν έχουν καν ψηφιοποιηθεί και δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να υποδηλώνει ότι θα πληρωθούν στο άμεσο μέλλον! Πιο πιθανό φαντάζει αυτή τη στιγμή να πληρωθούν τα συγκεκριμένα φαρμακεια πρώτα Φεβρουάριο και Μάρτιο παρά τον μήνα Ιανουάριο!

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το εδαπυ ήταν...



...προβληματικό από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Στο κλείσιμο των υποβολών των πρώτων μηνών όλα έγιναν στο πόδι και εντελώς ερασιτεχνικά. Σε ορισμένες υποβολές το σύστημα έκανε λάθος σε ορισμένα λεπτά του ευρώ στα τιμολόγια, με αποτέλεσμα άλλο ποσό να βγάζει στην υποβολή και άλλο στο φυσικό τιμολόγιο που απεστάλη. Μιλάμε για διάφορες τριών, τεσσάρων και πέντε λεπτών του ευρώ! Κι όμως αυτές οι διαφορές ήταν ικανές να αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την εκκαθάριση! Οι λύσεις που είχαν προταθει τότε από τον ΠΦΣ προς ΕΟΠΥΥ (αναφερόμαστε στα μέσα Ιουνίου περίπου, όταν και άρχισε να κινείται η όλη διαδικασία εκκαθάρισης) ήταν:
- Είτε έκδοση πιστωτικού τιμολογίου των λεπτών αυτών
- είτε πληρωμή έστω του χαμηλότερου ποσού προς διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών. 

Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να δεχθεί κάποιον από αυτούς τους λόγους και η υπόθεση είχε παγώσει από τότε. Αρκετές εβδομάδες αργότερα, ο ΕΟΠΥΥ πρότεινε να αποσταλούν όλες οι υποβολές πίσω στα φαρμακεια αυτά και να περαστούν ξανά στο ΔΑΠΥ όλες οι γνωματεύσεις μια προς μια για να εμφανιστούν τα σωστά ποσά! Από ΠΦΣ θεωρήθηκε πολύπλοκη διαδικασία. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και δυστυχώς για τα φαρμακεια αυτά, η κατάσταση παραμένει άγνωστη ως αυτή τη στιγμή.

Να σημειώσουμε ότι στις 280 αυτές υποβολές που δε μπορούν να πρωτοκολληθούν (δεν εμφανίζεται πρωτόκολλο παραλαβής) , οι 130 αφορούν λάθη με διαφορά λεπτών στο τιμολόγιο, άλλες τόσες περίπου δεν πρωτοκολλουνται γιατί εμφανίζονταν ανοιχτές οι περίοδοι (όχι σε κατάσταση ΥΠΟΒΟΛΗ), και 20 περίπου φαρμακεια δεν είχαν αποστείλει καν φυσικό τιμολογιο. Οι δυο τελευταίες κατηγορίες ήταν και οι πιο εύκολες περιπτώσεις αφού διορθώθηκαν, αλλα δυστυχώς δεν προχώρησε και αυτών η εκκαθάριση τους.

Λύση στο θέμα αναμένεται να ζητήσει και η νέα διοίκηση του ΠΦΣ.