Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Έγγραφο του ΦΣΘ προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα αναλώσιμα

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη Σωτήριο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Αναφορικά με όσα μας πληροφόρησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση εκπροσώπων των 4 μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Χώρας μαζί σας, σας επισημαίνουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:



  • Για να υποβάλλουν οι φαρμακοποιοί ένσταση θα πρέπει να βρουν τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και να τους υποχρεώσουν να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ μέσα στον καύσωνα για θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανέφικτο και παράλογο, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι απουσιάζουν λόγω του καλοκαιριού.
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση οι φαρμακοποιοί δικαιούνται 10 ημέρες για την υποβολή ένστασης.
  • Στην περίπτωση ελλιπούς διάγνωσης ΣΔ από τον γιατρό που συνταγογράφησε (χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο ΣΔ), ζητάτε επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού της νόσου, χωρίς να διευκρινίζετε ποιο είναι το αποδεικτικό και πώς εννοείτε την επικύρωση.
Κύριε Πρόεδρε,
Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι από την αρχή λειτουργίας του συστήματος, εμείς, οι φαρμακοποιοί όλης της Χώρας είμασταν που το στηρίξαμε, εμείς το βοηθήσαμε να ορθοποδήσει με τις συνεχείς μας παρατηρήσεις, εμείς εξυπηρετήσαμε τους ασφαλισμένους σας χορηγώντας τους αναλώσιμα και λοιπά είδη χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο εκτέλεσης των παραπεμπτικών ούτε το αν και το πότε θα τα πληρωθούμε.
Θεωρούμε, λίαν επιεικώς άδικο, σήμερα, έξι μήνες μετά, κάποιοι ελεγκτές, εν ψυχρώ πλέον, να προβαίνουν σε περικοπές, για λόγους που πολλούς απ’ αυτούς κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί.
Θεωρούμε άδικο σήμερα να περικόπτονται παραπεμπτικά για εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυριαρχούσαν η άγνοια και η αβεβαιότητα με δική σας ευθύνη.
Ζητάμε να μην γίνει καμιά περικοπή για τυπικούς ή ασήμαντους λόγους για όλο το πρώτο εξάμηνο με δεδομένο ότι μόλις χθες πήραμε τις οδηγίες ελέγχου, ενώ επί 6 μήνες είχαμε πλήρη άγνοια.
Ζητάμε να γίνουν περικοπές μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις από τις οποίες να προκύπτει εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.
Ζητάμε να δώσετε λύση σε εξειδικευμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου όπως για διατροφικά προϊόντα για τα οποία απαιτείται απόφαση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο για τις επιπλέον ποσότητες.
Ζητάμε να μην γίνει καμιά περικοπή, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε παραπεμπτικά που είναι θεωρημένα από ελεγκτή.
Πιστεύουμε και θεωρούμε δίκαιο ότι όπως βοηθήσαμε τον Οργανισμό κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα λειτουργίας του νέου συστήματος, έτσι κι εσείς τώρα θα βοηθήσετε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τον έλεγχο των παραπεμπτικών.
Σε αναμονή της άμεσης και θετικής σας ανταπόκρισης
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ του ΦΣΘ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Κυριάκος Θεοδοσιάδης                     Διονύσιος Ευγενίδης