Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στις κάλπες το Σάββατο οι φαρμακοποιοί

Έντεκα παρατάξεις (εδώ) και 63 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των 178 μελών του σώματος των εκλεκτόρων στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο 24/6, σε κλίμα έντονου προβληματισμού των χιλιάδων φαρμακοποιών για το μέλλον του κλάδου. Η συγκυρία είναι φορτισμένη, με τις διαδοχικές κυβερνητικές παρεμβάσεις να έχουν αποδυναμώσει οικονομικά τα φαρμακεία όλης της χώρας. 

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), απώλειες ύλης, εντάσεις με τους γιατρούς για την εκτέλεση των συνταγών, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και μία σειρά από άλλα ζητήματα, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον. 




Οι κάλπες έρχονται και σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με τη ρευστότητα και τις μετακινήσεις που παρατηρούνται στο εκλογικό σώμα, να αποτυπώνονται και στα ψηφοδέλτια του ΠΦΣ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι νέα πρόσωπα διεκδικούν την ψήφο των φαρμακοποιών, ελπίζοντας σε καλύτερες στρατηγικές και συσχετισμούς για την επόμενη μέρα.


 Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως τα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, που είχαν πρωταγωνιστήσει στις εκλογές του 2014: η “Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία” του νυν προέδρου Κωνσταντίνου Λουράντου, η οποία έχει πλέον τίτλο “Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία” και η “Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη” του τέως προέδρου Κυριάκου Θεοδοσιάδη. 

Στις εκλογές του 2017, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, δεν κατεβαίνει πλέον με τον συνδυασμό του κ. Θεοδοσιάδη, αλλά με την “Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο”. 

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, περιλαμβάνεται το όνομα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σεραφείμ Ζήκα, ο οποίος είχε επίσης κατέβει το 2014 με το ψηφοδέλτιο του κ. Θεοδοσιάδη. 

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές, ο οποίος είχε κατέβει το 2014 με το ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Λουράντου, συμμετέχει στις αρχαιρεσίες του Σαββάτου με δικό του ψηφοδέλτιο, τον “Νέο Δρόμο”. 

Αξιόλογη είναι και η μετακίνηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου Νίκου Φουτούλη από το ψηφοδέλτιο του κ. Λουράντου στο ψηφοδέλτιο του κ. Θεοδοσιάδη. 

iatronet.gr