Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Επιστολή ΦΣ Έβρου προς τον Ιατρικό Σύλλογο

Θέμα: Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4052/12 και 4093/12 καθίσταται υποχρεωτική για τους ιατρούς η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Ο ιατρός συνταγογραφεί τη δραστική ουσία του φαρμάκου που επιθυμεί να χορηγήσει και ο φαρμακοποιός υποχρεούται να δώσει το φθηνότερο εκτός κι αν ο ασθενής θέλει να λάβει ακριβότερο σκεύασμα, γεγονός που πιστοποιεί με την υπογραφή του επί της συνταγής. Ακόμη, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στον ιατρό να «κλειδώσει» το εμπορικό σκεύασμα που επιθυμείς εφόσον θεωρεί ότι για πολύ συγκεκριμένους λόγους δε θα έπρεπε να λάβει κάποιο άλλο ο ασθενής.

Ενώ, λοιπόν, σχεδόν το σύνολο των ιατρών έχει....


.... συμμορφωθεί πλέον με αυτές τις νομοθετικές διατάξεις, υπάρχει ακόμη μια μικρή μερίδα που ενοχλείται από την εφαρμογή του νόμου αυτού κι ασκεί πίεση στους φαρμακοποιούς προκειμένου να χορηγούν αποκλειστικά το σκεύασμα το οποίο οι ίδιοι έχουν συστήσει.

Στα πλαίσια αυτά γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες μιας σειράς αναρτήσεων και σχολίων από μέλος του Ι.Σ.Ε. στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK όπου επιτέθηκε σε φαρμακοποιούς οι οποίοι (με τη συναίνεση του ασθενούς) χορήγησαν σκεύασμα άλλη εταιρίας από αυτή που είχε συστήσει ο συγκεκριμένος ιατρός.

Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές κινούνται έξω από τα νομικά, δεοντολογικά, αλλά και συναδελφικά πλαίσια λειτουργίας και δε θα πρέπει να επαναλαμβάνονται στο μέλλον. Ιατροί και φαρμακοποιοί πρέπει να βρίσκουν τρόπους να συνεργάζονται προς όφελος του ασθενούς κι όχι να αντιπαρατίθενται «περί όνου σκιάς». Αν κάποιος ιατρός θεωρεί ότι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρίας είναι προβληματικό, οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να το αναφέρει στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιληφθούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η συνεννόηση, η αλληλοκατανόηση, η συνεργασία, η δεοντολογική συμπεριφορά, ο αλληλοσεβασμός, είναι αυτά που θα μας φέρουν πιο κοντά. Η στείρα αντιπαράθεση και η εμμονή σε προκαταλήψεις μόνο προβλήματα μας δημιουργούν.

Ο Φ.Σ.Ε. έχει αποδείξει ότι επιθυμεί τη στενή συνεργασία με τον ιατρικό κλάδο κι απόδειξη είναι το συνέδριο της Φαρμακοεπιδημιολογίας που οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Ιατρικό Τμήμα Δ.Π.Θ., υπό την αιγίδα του Ι.Σ.Ε. και το οποίο απευθύνθηκε τόσο σε φαρμακοποιούς όσο και σε γιατρούς.

Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, ας αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν κι ας ατενίσουμε το δύσκολο, είναι η αλήθεια, μέλλον, με πνεύμα αμοιβαίας συνεννόησης και συνεργασίας, αναλαμβάνοντας ο καθένας μας τους διακριτούς, αλλά και συμπληρωματικούς ρόλους στην ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τερζής Αναστάσιος


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αποστόλου Ιωάννης
--> -->