Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ευθεία επίθεση Καψή προς φαρμακοποιούς - Άμεση απάντηση Λουράντου

«Μανόλης Καψής ο …. ΜΕΓΑΣ!!!»

Ξανακτύπησε ο κ. Μανόλης Καψής, στρέφοντας τα βέλη του κατά του «κακού» Λουράντου που … τόλμησε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα των ασθενών, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν την συμμετοχή τους αλλά και των φαρμακοποιών που έχουν βγάλει εδώ και χρόνια τα τετφτέρια στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Αντιλαμβάνομαι την πρεμούρα του κ. Καψή να δώσει τα διαπιστευτήρια του στους ξένους αποικιοκράτες αλλά και στον κ. Χατζηδάκη , επενδύοντας στο μέλλον του , υπεραμυνόμενος την υποτιθέμενη μείωση της τιμής των βρεφικών γαλάτων, όταν αυτά άρχισαν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Του διαφεύγει όμως ότι....


..... αυτά τα νούμερα που συχνά –πυκνά επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης , ποτέ δεν μάθαμε πώς βγήκαν, όπως επίσης ότι όταν τα βρεφικά γάλατα πήγαν στα σουπερ μάρκετ, μαζί με την υποτιθέμενη μείωση της τιμής τους … μίκρυναν και οι συσκευασίες τους!

Δεν αντιλαμβάνεται ακόμη ο κ. Καψής ότι η φιλομνημονιακή δημοσιογραφία στην οποία πρωτοστάτησε ο ίδιος στο MEGA , οδήγησε στην απαξίωση αυτό το μεγάλο κανάλι …

Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καψής ότι τα πολλά φαρμακεία δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση , για την εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη και που συζητείται ευρέως αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ακόμα και ο ΟΟΣΑ, παραδέχεται πλέον την αποτυχία της στρατηγικής των περικοπών και συστήνει την στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά.
Βεβαίως ο κύριος Καψής βλέπει κοντόφθαλμα μόνο πολλά φαρμακεία και όχι τις δωρεάν υπηρεσίες τους που καλύπτουν πολλές φορές την απουσία του κράτους.

Όσο για τον δήθεν «πλουτισμό» των φαρμακοποιών θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από την δημιουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – στην οποία πρωτοστάτησαν οι φαρμακοποιοί- υπάρχει συνεχής και διαφανής έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών.

Γνώριζα τον κ. Καψή ως φιλοκυβερνητικό δημοσιογράφο , τον γνώρισα ως φιλομνημονιακό και συστημικό και τώρα διακρίνω και τον αντιλαϊκό και ανθελληνικό χαρακτήρα του.

Συγχαρητήρια κ. Καψή!!

Κωνσταντίνος Λουράντος





Γιατί οι φαρμακοποιοί κάνουν κακό στην υγεία... μας

Του Μανόλη Καψή

Εικόνα πρώτη: Έβλεπα προχθές τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ξαφνικά βλέπω ένα περίεργο ρεπορτάζ. Ασθενείς λέει, δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα τους και οι κακόμοιροι οι φαρμακοποιοί ανοίγουν "τεφτέρια," όπως παλιά οι μπακάληδες... Χμμμ. Το είχα ξαναδεί, το ίδιο ακριβώς ρεπορτάζ, πριν απο χρόνια... Πάλι τα ίδια; Περίεργο.

Πολύ αμφιβάλω ότι δίνονται φάρμακα "βερεσέ," γιατί οσο φτωχός και να είσαι, το μόνο που δεν κόβεις είναι το φάρμακο... ενώ δυσκολευόμουν παρά πολύ να συμπάσχω με τους "δυστυχείς φαρμακοποιούς" που δουλεύουν για την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και την πανανθρώπινη κοινωνία και μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα... Προφανώς έρχεται τριήμερο και δεν θα έχουν θέματα να παίξουν στα δελτία σκέφτηκα... Και το ξέχασα...

Μετά είδα το ρεπορτάζ στο Capital.gr (βλ. Βασιλική Κουρλιμπίνη, Γιατί οι Θεσμοί Επαναφέρουν το Άνοιγμα της Αγοράς Φαρμάκου) ότι δηλαδή οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα των "μη συνταγογραφούμενων" φαρμάκων. Και κατάλαβα. Θυμήθηκα έτσι ότι στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης πρωταγωνιστούσε και ο Λουράντος, η παλιά καραβάνα του συνδικαλισμού των φαρμακοποιών, ο οποίος διεκτραγωδούσε πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι "φτωχοί φαρμακοποιοί". Και κατάλαβα...

Ότι δηλαδή για μια ακόμα φορά, το κακό μνημόνιο και οι κακοί δανειστές προσπαθούν να επιβάλουν να απελευθερωθεί η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε τα προϊόντα να πωλούνται φθηνότερα από τα super markets, προς όφελος των εκατομμυρίων των καταναλωτών και οι φαρμακοποιοί άρχισαν την άμυνα. Και την επίθεση. Απο την τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων, μέχρι το πεζοδρόμιο.

Εικόνα δεύτερη: Στη γειτονιά που ζω, ο κεντρικός δρόμος λέγεται Αγίας Σοφίας. Είναι δεν είναι 1.000 μέτρα. Ποσά φαρμακεία νομίζετε ότι υπάρχουν; 7 παρακαλώ. Ναι 7, συν ένα ακόμα που βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του δρόμου, στη στροφή, εκεί όπου αρχίζει η Αγίας Σοφίας. 8 φαρμακεία. Πήγα και τα μέτρησα γιατί ο συνδικαλιστής Λουράντος έχει την κακή συνήθεια -την έκλεψε από τον Σκουρλέτη...- να βρίσκει πίσω από όσους διαφωνούν μαζί του "άνομα συμφέροντα της διαπλοκής και της παγκοσμιοποίησης"... Λοιπόν Φαρμακείο 1 Αγίας Σοφίας 121, φαρμακείο 2 Αγίας Σοφίας 99, φαρμακείο 3 Αγίας Σοφίας 84, φαρμακείο 4 Αγίας Σοφίας 57/59, φαρμακείο 5 Αγίας Σοφίας 54, φαρμακείο 6 Αγίας Σοφίας 22 και φαρμακείο 7 Αγίας Σοφίας 16. Συν το άλλο της γωνίας ε! 8 φαρμακεία...

Και καλά πως ζουν όλα αυτά θα μου πείτε; Είναι πολύ απλό. Ζούνε υπέροχα, πουλώντας πολύ ακριβά τα προϊόντα που έχουν το μονοπώλιο να πωλούν... Γεγονός πολύ καλό για την τσέπη τους, πολύ κακό για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Τόσο απλό.

Και επειδή ο κ. Λουράντος συνηθίζει να επιτίθεται στους επικριτές των προνομίων των φαρμακοποιών αξιοποιώντας την "τεχνογνωσία Σκουρλέτη", σας δίνω τα ακριβή στοιχεία, πόσο ωφέλησε τις ελληνικές οικογένειες, η απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος από το μονοπώλιο των φαρμακοποιών:

Για το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, στα μαγαζιά λιανικής πώλησης διατίθενται 7 προϊόντα και πωλούνται φθηνότερα από 6 έως 25% σε σχέση με τα φαρμακεία. Για το γάλα β´ βρεφικής ηλικίας τα προϊόντα διατίθενται σε τιμές απο 15 έως 42% φθηνότερα σε σχέση με τα φαρμακεία. Ό,τι συνέβη δηλαδή και με τις βιταμίνες, που πριν μας έρθει το κακό μνημόνιο διατίθεντο μόνο από τα φαρμακεία. Η λιανική τιμή της βιταμίνης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 3,05 ευρώ (στα super markets), όταν στο φαρμακείο πωλείται 4,92 ευρώ και στα ιντερνετικα φαρμακεία απο 3,10 έως 5,47 ευρώ. (βλ μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Εκτίμηση των Επιπτώσεων Επιλεγμένων Μεταρυθμισεων που Αφορούν τον Ανταγωνισμό σελ 93, κεφάλαιο 4)
Όποτε ξαναδείτε λοιπόν ρεπορτάζ στα κανάλια για τα τεφτέρια που ανοίγουν οι φαρμακοποιοί να ξέρετε. Απο πίσω κρύβεται ο Λουράντος... Και η αλήθεια...