Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Λογισμικό ιατρών ακυρώνει αυτόματα μελλοντικές συνταγές εφόσον αλλαχθεί το προτεινόμενο γενόσημο από τον φαρμακοποιό!

Είναι γνωστό ότι εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια, οι ιατροί συνταγογραφούν βάσει δραστικής ουσίας και όχι βάσει εμπορικής ονομασίας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το νόμο, ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στον κάθε ιατρό να συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία σε ποσοστό 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησής του ανά έτος. Αυτές οι συνταγές είναι «κλειδωμένες» και δεν επιτρέπεται η αλλαγή εμπορικής ονομασίας.

Ο νομοθέτης προέβη σε αυτή την ενέργεια διότι....




.... υπάρχουν ορισμένα σκευάσματα με στενό θεραπευτικό εύρος (πχ. για θυρεοειδοπάθειες, για άσθμα), τα οποία σε ρυθμισμένους ασθενείς δεν υπάρχει πράγματι λόγος να αλλαχτούν.

Σε όλα τα υπόλοιπα όμως, για να αποφευχθούν οι «περίεργες» σχέσεις εταιρειών - γιατρών, ο νομοθέτης έκρινε σκόπιμο και ορθό - όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες παγκοσμίως - ο ιατρός να συνταγογραφεί με βάση την δραστική ουσία και απο κει και πέρα ο ασθενής να επιλέγει αν θα λάβει γενόσημο ή πρωτότυπο φάρμακο.

Δυστυχώς, στην πράξη δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω. Ο ιατρός επιλέγει είτε να «κλειδώνει» τα φάρμακα είτε να στέλνει... συνοδευτικά χαρτάκια για να ωθήσει τον ασθενή προς συγκεκριμένα εμπορικά σκευάσματα.

Εκτός όμως από το «κλείδωμα» των συνταγών, υπάρχουν και οι συνταγές με δραστικές ουσίες οι οποίες συνοδεύονται από τα λεγόμενα... post-it, τα οποία «κατευθύνουν» ουσιαστικά ασθενή και φαρμακοποιό προς σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών. Σε περίπτωση που εκτελεστεί στο φαρμακείο διαφορετικό εμπορικό σκεύασμα, ορισμένοι γιατροί διαθέτουν λογισμικό σύμφωνα με το οποίο εφόσον η συνταγή είναι μηνιαία επαναλαμβανόμενη, ακυρώνονται αυτόματα οι επόμενες εκτελέσεις! Γεγονός που εκτός από απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό, είναι και ιδιαιτέρως ενοχλητικό για τον ασθενή, αφού στο γκισέ του φαρμακείου ερχόμενος βρίσκεται προ εκπλήξεως με ακυρωμένες συνταγές! Επιπλέον καλείται να επανεπισκεφθεί τον ιατρό για να συνταγογραφήσει εκ νέου την θεραπεία του, άρα και να επιβαρυνθεί εκ νέου και μάλιστα σε καιρούς κρίσης!

Εκτός των παραπάνω, στα σχόλια των συνταγών, τα οποία υποτίθεται ότι είναι για οδηγίες λήψης των φαρμάκων προς τον ασθενή, ορισμένοι ιατροί αντί να συμβουλεύουν τους ασθενείς, εκμεταλλευόμενοι το πεδίο, γράφουν μηνύματα «περί αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος σε περίπτωση που αλλαχθεί το σκεύασμα».

Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για να μην γελοιοποιείται το ύψιστο δικαίωμα των ασφαλισμένων για θεραπεία, αλλά και η υποχρέωση της πολιτείας για να τους την προσφέρει...

Farmakopoioi