Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

POS για Αρχάριους. Ερώτησεις και Απαντήσεις

1) Τι είναι το POS ;  - Το POS είναι ένα ηλεκτρονικό τερματικό που επιτρέπει σε μια επιχείρηση την χρέωση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών των πελατών για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

2) Γιατί να πληρώνω προμήθεια για το POS ;
-
Η χρέωση μέσω POS είναι μια υπηρεσία που στην ουσία η τράπεζα μεταφέρει χρήματα απο τον λογαριασμό του πελάτη, στον λογαριασμό της επιχείρησης που γίνεται η συναλλαγή. Όπως όλες οι υπηρεσίες, έχουν ένα κόστος (τεχνική συντήρηση υποδομών, διαχείριση συναλλαγών, αγορά και διατήρηση “σέρβερς”) και προσδοκούν σε ένα κέρδος.


'Οσο αυξάνονται οι πληρωμές μέσω POS είναι εφικτό, μέσω πολιτικών αλλά και συλλογικών πιέσεων, οι τράπεζες να μειώσουν κι άλλο την προμήθειά τους.

  

3) Μπορώ να αρνηθώ πληρωμή μέσω POS ή να χρεώσω στον πελάτη την προμήθεια ;

- Με τον τελευταίο νόμο για τα capital controls, η άρνηση πληρωμής μέσω POS (εφόσον η επιχείρηση διαθέτει τερματικό POS) ή η χρέωση στον πελάτη της προμήθειας επισύρουν νομικές ποινές και αυτόφωρο.

  
4) Έχω κάποιο όφελος για την επιχειρησή μου απο τα POS ;  - Oι πληρωμές με πλαστικό χρήμα έχουν επικρατήσει χρόνια στο εξωτερικό γιατί προσφέρουν οφέλη και στον καταναλωτή αλλά ΚΑΙ στην επιχείρηση.
Μερικά απο αυτά είναι:
α) ασφάλεια απο κλοπές
β) αποφυγή πλαστών χρημάτων
γ) πληρωμή του ακριβές ποσού, χωρίς στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω
δ) δυνατότητα δόσεων
ε) αυθόρμητες - απρογραμμάτιστες αγορές
στ) μη αίσθηση του χρήματος απο τους πελάτες
ζ) αποφυγή χρεών
η) 
αποφυγή να δίνονται ρέστα σε ψιλά
θ) αποφυγή λαθών στα ρέστα
ι) προτίμηση της επιχείρησης απο πελάτες που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

5) Η προμήθεια της τράπεζας είναι έμμεση έκπτωση στην διατίμηση του φαρμάκου;
- ΟΧΙ. Ο νόμος της διατίμησης λέει ότι ο πελάτης πρέπει να πληρώσει το ακριβές ποσό του διατιμημένου φάρμακου. Αν ένα φάρμακο είναι πχ διατιμημένο στα 10
 , ο πελάτης με πληρωμή μέσω POS θα χρεώθει ακριβώς 10 όσο προστάζει η διατίμηση. Η προμήθεια είναι χρέωση της τράπεζας προς την επιχείρηση για την υπηρεσία της μεταφοράς των 10 απο τον λογαριασμό του πελάτη, στον λογαριασμό της επιχείρησης.

6) Τι προσφορές για
POS υπάρχουν για τα Φαρμακεία;
- O ΠΦΣ μετά τα capital controls ήταν απο τους πρώτους συλλόγους που πέτυχε ευνοϊκούς όρους και προμήθεια POS για τα φαρμακεία. Οι προσφορές των τραπεζών ποικίλουν αλλα συνοπτικά είναι:
α) Πειραίως: 0.80% ανα συναλλαγή σε
VISA, MASTERCARD – δωρεάν μηχανάκι για τζίρο 9.000
/έτος
β) Eurobank: 0.85% ανα συναλλαγή σε VISA, MASTERCARD – δωρεάν μηχανάκι για τζίρο 9.000
/έτος
γ) Α
lphabank: 0.80% ανα συναλλαγή σε VISA, MASTERCARD – 2.50% σε AMERICAN EXPRESS, DINERS – δωρεάν μηχανάκι για τζίρο 12.000
/έτος
δ) Εθνική: 0.50% σε ποσά έως 10
 , 1.00-1.20% σε ποσά άνω των 10 + ενοικίαση τερματικού POS.
Tα παραπάνω ενδεχομένως να αλλάξουν και κάποιος ιδιώτης με καλύτερη τραπεζική σχέση να πετύχει καλύτερους όρους μόνος του.

7) Τελικά πόσο πληρώνω για την προμήθεια; Μπαίνω μέσα στα μικροποσά;

- Η προμήθεια που κρατούν οι τράπεζες είναι ποσοστιαία και δεν έχει κάποια σταθερή χρεώση. Άρα δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος στις συναλλαγές με μικροποσά, ώστε να τις καθιστά ασύμφορες.

Πχ με το 0.80% της Πειραιώς:
- στο 1 
 μας κρατάει λιγότερο απο 1ΛΕΠΤΟ προμήθεια
- στα 3 
 μας κρατάει περίπου 2 ΛΕΠΤΑ προμήθεια
- στα 10 
 μας κρατάει 8 ΛΕΠΤΑ προμήθεια
- στα 100  μας κρατάει 80 ΛΕΠΤΑ προμήθεια
- στα 1000 
 μας κρατάει 8 ΕΥΡΩ προμήθεια
κοκ

8) Που συνδέεται το POS ;
- To τερματικό POS συνδέεται είτε στην τηλεφωνική γραμμή, είτε στο ρούτερ μέσω ethernet. Συνιστούμε τον 2ο τρόπο σύνδεσης, καθώς παρέχει πιο γρήγορη και σταθερή επικοινωνία, χωρίς να απασχολεί την τηλεφωνική γραμμή. Επίσης τα POS μπορούν να είναι συνδεδεμένα και με τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για άμεσο πέρασμα του ακριβές ποσού στο POS.