Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η νηστεία μπορεί να αναγεννήσει το πάγκρεας

Είμαστε στην Καθαρά Δευτέρα. Αυτό σημαίνει πως για πολλούς αρχίζει κι επίσημα η περίοδος της νηστείας που θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ζήτημα της νηστείας όμως δεν είναι μόνο θρησκευτικό. Πολλοί το βλέπουν κι ως ευκαιρία να κάνουν μια αποτοξίνωση από τα λίπη και το κρέας που βλάπτουν τον οργανισμό. Και δεν έχουν άδικο. Όπως έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση του παγκρέατος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα σε ζώα και διαπίστωσαν πως αφότου αποκαταστάθηκε η λειτουργία του οργάνου που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αντιστράφηκαν τα συμπτώματα του διαβήτη τους.
 


 
Με λίγα λόγια, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Cell», δείχνει πως η νηστίσιμη διατροφή έκανε «επανεκκίνηση» στο συγκεκριμένο όργανο του σώματος.

Για τους επιστήμονες , τα ευρήματα ήταν «δυνητικά πολύ συναρπαστικά» και θα μπορούσαν να είναι «πάρα πολύ» ωφέλιμα, όπως αναφέρει το BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για την πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τα οφέλη που έχει η νηστίσιμη διατροφή στην υγεία.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η νηστίσιμη διατροφή για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να διαρκέσει πέντε ημέρες. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί μία διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, χαμηλή σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στη συνέχεια για 25 ημέρες, η σίτιση είναι κανονική.

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια κι έδειξαν ότι με την νηστίσιμη διατροφή αναδομείται ένας ειδικός τύπος κυττάρων στο πάγκρεας που ονομάζεται «βήτα κύτταρο». 
Αυτά είναι τα κύτταρα που ανιχνεύουν το σακχάρο στο αίμα και απελευθερώνουν την ορμόνη ινσουλίνη εάν είναι πάρα πολύ υψηλό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βάλτερ Λόνγκο τόνισε ότι: «Το συμπέρασμά μας είναι ότι, υποβάλλοντας τα ποντίκια αρχικά σε «ακραία» διατροφή και, στη συνέχεια, τους δίνουμε τροφή κανονικά – τα κύτταρα στο πάγκρεας ενεργοποιούνται μέσω ενός αναπτυξιακού επαναπρογραμματισμού που αναδομεί το μέρος του οργάνου που πλέον δεν λειτουργεί».

Τα οφέλη υπήρξαν και για τα ποντίκια με διαβήτη τύπου-1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) αλλά για αυτά με διαβήτη τύπου-2 .

Η καθηγήτρια Έμιλι Μπερνς, διευθύντρια έρευνας στο βρετανικό ίδρυμα » Diabetes», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτά είναι πολύ συναρπαστικά νέα, αλλά θα πρέπει να δούμε αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για τον άνθρωπο».

πηγή: healthview