Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αναδίπλωση ΕΟΠΥΥ για την αναγραφή του 'προσδόκιμου ζωής' των καρκινοπαθών

Τροποποίηση της πρόβλεψης για αναγραφή του προσδόκιμου ζωής των ασθενών προκειμένου να εγκριθούν τα φάρμακά τους, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Προηγήθηκε καταγγελία του ΙΣΑ και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα

Σε τροποποίηση του σημείου που αφορά στην αναφορά του προσδόκιμου ζωής ασθενών με σοβαρή πάθηση στην ιατρική γνωμάτευση, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκου, προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, μετά την καταγγελία καρκινοπαθούς και τη σχετική διαπίστωση του ΙΣΑ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης,


....θα τροποποιηθεί το συγκεκριμένο σημείο, που "προκαλεί παρερμηνείες" και παράλληλα "θα διατηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθεί ο ογκολογικός ασθενής".

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ είναι το αποτέλεσμα των αντιδράσεων, που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος, καθώς όπως ανέφερε ο ΙΣΑ στην καταγγελία του, είναι "εκτός λογικής και ηθικής, ένας ασθενής να λαμβάνει φάρμακο και να αναγράφεται, ότι του απομένει ελάχιστος χρόνος".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναγραφή στη συνταγή του ασθενούς, ζητώντας άμεση τροποποίηση.

Απαντώντας στην καταγγελία του ΙΣΑ, η διοίκηση του οργανισμού επεσήμανε, ότι η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ.

"Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους", επεσήμανε στην ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ.

"Ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς, τονίζεται σε απάντηση δημοσιευμάτων, ενώ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα" κατέληγε η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.
Η ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας

Το ζήτημα έφτασε μάλιστα και στη Βουλή, όπου την Τρίτη, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, υπέβαλε για τις σοβαρές καταγγελίες ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Ο βουλευτής ανέφερε, ότι ο ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στη σχετική καταγγελία του ΙΣΑ, επιβεβαίωσε ότι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση και μάλιστα χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ως προβλεπόμενη για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

"Είναι φανερό ότι η απαράδεκτη αυτή απαίτηση της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, θίγει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς τους. Φέρνει το γιατρό στη δύσκολη -επιστημονικά και ηθικά θέση- να κάνει “εκτίμηση” του χρόνου ζωής που υπολείπεται στον ασθενή του, προσδίδοντας του μαντικές ικανότητες, την ίδια στιγμή που υποβάλλει τον ήδη βεβαρυμένο, ψυχολογικά και σωματικά, ασθενή σε μια νέα δοκιμασία, μέσα από την οποία φαίνεται ότι θα πληροφορηθεί και πόσος χρόνος ζωής του απομένει. Και όλα αυτά προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί ενός φαρμάκου, ήδη εγκεκριμένου για την ασθένεια του από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", ανέφερε ο κ. Σταμάτης, τονίζοντας ότι "είναι τουλάχιστον τραγικό να συνδέεται η έγκριση της χορήγησης του φαρμάκου ενός καρκινοπαθούς ή βαρέως πάσχοντος ασθενούς με το εύρος του προσδόκιμου επιβίωσης του".

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Πολάκη να ενημερώσει τη Βουλή, πότε τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης, αν τελούσε σε γνώση του και αν έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο. Του ζήτησε επίσης να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει, προκειμένου να απαλειφθεί η απάνθρωπη αυτή απαίτηση που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο βουλευτής επισύναψε μάλιστα και το έγγραφο της Επιτροπής Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 20.01.2017 από το οποίο προκύπτει, ότι η επιτροπή γνωμοδότησε, πως δεν εγκρίνει το φάρμακο επειδή δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη εξέταση και δεν υπήρχε και ιατρική βεβαίωση για το προσδόκιμο επιβίωσης.