Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πρόστιμο-ρεκόρ στην Pfizer για υπερκοστολόγηση φαρμάκου

Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 84,2 εκατ. στερλινών (107 εκατ. δολαρίων) στην Pfizer, για τον ρόλο της στην εκτίναξη του κόστους φαρμάκου για την επιληψία κατά 2.600 (!) %.

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης πρόστιμο ύψους 5,2 εκατ. στερλινών στην Flynn Pharma για υπερχρέωση καψουλών νατρίου φαινυτοΐνης, μετά από μια εκρηκτική αύξηση των τιμών τους το 2012.


 

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters, έρχεται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης στις δυο πλευρές του Ατλαντικού σχετικά με την ηθική των αυξήσεων στις τιμές φαρμάκων των οποίων έχουν λήξει τα δικαιώματα, τα οποία παρασκευάζονται από λίγες μόνο εταιρείες και στα οποία υπάρχει ελάχιστος ανταγωνισμός.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Turing Pharmaceuticals προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πέρυσι όταν αποφάσισε να αυξήσει την τιμή για το αντιφλεγμονώδες Daraprim κατά περισσότερο από 5.000% στα 750 δολάρια το χάπι.

Στην περίπτωση των καψουλών νατρίου φαινυτοΐνης, η τιμή που χρεώνονταν για τα πακέτα των 100 mg αυξήθηκε από τις 2,83 στερλίνες στις 67,50 στερλίνες το 2012, για να μειωθούν τον Μάιο του 2014 στις 54 στερλίνες.

Αποτέλεσμα ήταν οι ετήσιες δαπάνες για τις κάψουλες αυτές από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξηθούν από τα 2 εκατ. στερλίνες το 2012 σε περίπου 50 εκατ. το 2013.

Η Pfizer προωθούσε το φάρμακο υπό την επωνυμία Epanutin, όμως τον Σεπτέμβριο του 2012 πούλησε τα δικαιώματα στην Flynn. Το φάρμακο άλλαξε επωνυμία και πλέον δεν υπόκεινταν στις ρυθμίσεις για τις τιμές, με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτιναχθεί.

Η Pfizer σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση για την απόφαση της βρετανικής επιτροπής ανταγωνισμού.

Πηγές: euro2day.gr