Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα OTC εκτός Ελλάδας: η διεθνής ανάγκη προώθησης της αυτοφροντίδας

Τη σημασία που αποκτά στις μέρες μας η αυτοθεραπεία ανέδειξαν οι διεθνείς ομιλητές του 2ου  OTC & Cosmetics Conference.

Τις προσπάθειες ενίσχυσης της αυτοφροντίδας και στη Γαλλία περιεγραψε η Daphné Lecomte-Somaggio, General Manager of AFIPA, τη Γαλλική Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας για την Υπέυθυνη αυτοθεραπεία. Όπως ανέφερε, τα Συστήματα Υγείας είναι σε κίνδυνο, καθιστώντας απαράιτητη την εξέλιξη του. Όλοι οι τομείς του Συστήματος Υγείας είναι κορεσμένοι. Η αυτοφροντίδα μπορεί, όμως, να βοηθήσει, οδηγώντας σε ένα αποδοτικότερο μοντέλο, αποφορτίζοντας το ΣΥ και επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις. 

Εκτιμάται πως χάρη στην εξέλιξη της αυτοφροντίδας μπορούν να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.


 

Η προσπάθεια στη Γαλλία κινείται σε 3 άξονές. Καταρχάς, σχεδιάζονται μέτρα που θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης, με ενίσχυση της προσφοράς σκευασμάτων αυτοθεραπείας.  Παράλληλα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ενίσχυση της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Τέλος, επιδιώκεται η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αυτοθεραπεία, ιδίως από πλευράς κόστους.

“Πρέπει να μιλάμε με μια φωνή και να προωθούμε τα ίδια μηνύματα, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στη διαδικασία”, τόνισε ο Dr. Peter Smith, OBE,  Γενικός Ιατρός και Self Care Forum Board Co-chair. Όπως τόνισε, η αυτοφροντίδα είναι μονόδρομος, ειδικά για τα συστήματα υγείας που έχουν δυσκολίες στη διασφάλιση πόρων, όπως το NHS. Στη Βρετανία κατέστη δυνατή η ανάδειξη της αυτοφροντίδας ως κεντρικό άξονα στο NHS.

Για τον Raymond Anderson, Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Ένωσης της Κοινοπολιτείας και μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA χρειάζεται η προώθηση αποτελεσματικών και οικονομικών φαρμάκων, ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την εκπαίδευση γιατρών και καταναλωτών.

Αποδοτικές αγορές, κατά τον κ. Anderson, αποδεικνύονται αυτές που αφορούν φάρμακα για οξείες και αυτοπεριοριζόμενες παθήσεις, οικονομικά σκευάσματα για σύντομη χρήση. 

Αντιθέτως, αναποτελεσματικές αποδεικνύονται αγορές για φάρμακα για μακροχρόνιες παθήσεις, που απαιτούν παρακολούθηση ή πρόσβαση σε περαιτέρω πληροφορίες, αλλά και τιμολογιακά ευαίσθητα σκευάσματα.

πηγή: virus.com