Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Νεα απίστευτη ΥΑ Υπουργού Υγείας για μείωση τιμών φαρμάκων εις βάρος μας!

Πριν από λίγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου μας ενημέρωσε ότι ο Υπουργός Υγείας αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών με... άμεση ισχύ (!) με φοβερές μειώσεις τιμών, κάτω και από τη σημερινή χονδρική τιμή!!

Διαβάστε την ενημέρωση του κ. Κ. Λουράντου:


Εντελώς ξαφνικά χθες βράδυ ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε συμπληρωματικό Δελτίο τιμων φαρμάκων με Υπουργική Απόφαση μετά από αίτημα των εταιρειών για μείωση της τιμής και καθορισμό των ανώτατων τιμών πώλησης.

Απο τον σχετικό πίνακα των εννέα σελίδων προκύπτει ότι σε αρκετα φάρμακα η νέα λιανική τιμή πώλησης αυτών είναι χαμηλότερη της τιμής που μέχρι σήμερα έχουμε αγοράσει!

Για παράδειγμα:

Α) Atrost 40mgx14 tabs, νέα λιανική τιμή 7,75 (με ΦΠΑ) την στιγμή που έχει αγοραστεί 7,85 συν ΦΠΑ!!! Σημερινή λιανική τιμή 10,82!

Β) Serosmine 150mgx30 tabs νέα λιανική τιμή 11,56 (με ΦΠΑ) την στιγμή που το εχουμε αγοράσει 10,97 συν ΦΠΑ. Σημερινή λιανική τιμή 15,12!

Στην ίδια μοίρα και όλα τα όμοια τους φάρμακα....

Το εξοργιστικό, παράλογο, παράνομο και ενέντιμο είναι ότι όπως αναφέρεται στο τέλος της ΥΑ ..."Το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και ισχύει: για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές εντός των οποίων λειτουργεί φαρμακείο, τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την ανάρτησή του"!!!

Δηλαδή από ... ΣΗΜΕΡΑ!!!

Οπως μαθαίνω οι εταιρείες για δικούς τους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις υποτιμήσεις, ζήτησαν επιτακτικά από τον Υπουργό Υγείας ΠΡΙΝ την έκδοση του κανονικού δελτίου τιμών να γίνουν εκτάτως υποτιμήσεις σε αυτά τα φάρμακα, ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερες υποτιμήσεις με το κανονικό δελτίο τιμών που αναμένεται.

Ούτε οι εταιρείες ούτε ο Υπουργός έλαβαν υπόψιν τους ότι εκτος από τις εταιρείες, στον χώρο της υγείας υπάρχουν και άλλοι που λειτουργούν και προσφέρουν ΠΟΛΥ περισσότερα ... Οι Φαρμακοποιοί οι φαρμακοποθήκες και οι συνεταιρισμοί, που οφείλουν βάσει νόμου να διαθέτουν ΕΠΑΡΚΕΣ απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υγείας.

Και έρχεται τώρα ο υπουργός υγείας σε συνεργασία με τις εταιρείες να απαξιώσουν και να να απομειώσουν αυτό το απόθεμα....

Ζήτησα σήμερα από τον Υπουργό την έκδοση ΕΝΤΟΣ της ημέρας νέας Διορθωτικής ΥΑ που θα αναφέρει οτι οι παλαιές τιμές θα ισχύουν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων ή θα δίνεται παράταση μέχρι την έκδοση του κανονικού δελτίου τιμών, στο οποίο θα υπάρχει η καθιερωμένη παράταση για ΟΛΑ τα φάρμακα, όπως γίνεται πάντα και τον ενημέρωσα ότι στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της ερχόμενης Δευτέρας θα αναφερθούμε εκτενώς ΚΑΙ σε αυτό το θέμα....

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ