Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Κ.Λουράντος προς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι φαρμακοποιοί δεν έγιναν έμποροι

Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα σας στο φύλλο του Σαββάτου 5.11.2016, το ενδιαφέρον δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος  Πέννυ Μπουλούτζα και το οποίο τιτλοφορείται με τον προσβλητικό τίτλο «Οι Φαρμακοποιοί έγιναν έμποροι».

Ο τίτλος αυτός αδικεί το ίδιο το δημοσίευμα και επιχειρεί να παραπλανήσει τον αναγνώστη. Διαμαρτύρομαι έντονα για τον τίτλο του δημοσιεύματος που δεν έχει καμιά σχέση με το περιεχόμενο του και προσβάλει τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Προφανώς ο υπαίτιος του ατοπήματος αυτού δεν διάβασε ή δεν θέλησε να διαβάσει το κείμενο, διότι αν πραγματικά το διάβαζε θα έβλεπε ότι περιγράφεται ακριβώς το αντίθετο.




Μάλιστα όπως πολύ σωστά επισημαίνει η συντάκτης του άρθρου, «προς την κατεύθυνση της Φαρμακευτικής Φροντίδας προσανατολίζει τα μέλη της και ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φαρμακοποιών (PGEU), προτείνοντας τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών των φαρμακοποιών». Αυτό φαίνεται πως διέφυγε του υπεύθυνου για τον τίτλο όπως και η εκτενής αναφορά στο θέμα των συνταγογράφων γιατρών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Φαρμακοποιοί πρώτοι ανέφεραν το θέμα της Φαρμακευτικής Φροντίδας και των Υπηρεσιών καθώς και δημοσιοποίησαν το πρόβλημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών από τον περασμένο Ιούνιο σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παρουσία της Γενικής Γραμματέως της PGEU κ. Juraite Svarcaite.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν οι Έλληνες Φαρμακοποιοί και στο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο που επίσης διοργάνωσε πρόσφατα ο ΠΦΣ, όπου παρουσιάστηκε στους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Ευρώπης,  η εκστρατεία κατά της κατάχρησης των αντιβιοτικών.

Η δράση αυτή υλοποιείται στην χώρα μας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με την συνεργασία όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων και εντάσσεται στην γενικότερη εκστρατεία ενημέρωσης των ευρωπαίων φαρμακοποιών.

 Οι φαρμακοποιοί λοιπόν ΔΕΝ έγιναν έμποροι, γιατί αν ήταν δεν θα στήριζαν με το υστέρημά τους την Φαρμακευτική περίθαλψη, την περίοδο των capital controls , όταν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στην διακίνηση του Φαρμάκου, δρούσαν ως αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις και δεν θα στήριζαν την δημιουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της οποίας ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, όταν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι αντιδρούσαν .

Ο τίτλος λοιπόν είναι άστοχος, υποκρύπτει εμπάθεια και φυσικά παραπληροφορεί.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ