Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΚΕΕΛΠΝΟ: Συγνώμη Ρόζενμπεργκ σε οροθετικούς για λάθη του παρελθόντος


Μια  συγγνώμη που άργησε πολύ και ζητήθηκε από κάποιον που δεν φέρει ευθύνη ήρθε για τις οροθετικές γυναίκες που το 2012 διαπομπεύθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους, την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και με συνευθύνη στελεχών ου Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). «Συγγνώμη» ζήτησε ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας για το «στίγμα» του AIDS, που διοργάνωσε η ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από κοινού με τον σύλλογο οροθετικών «Θετική Φωνή», ο Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ τίμησε τη μνήμη των οροθετικών γυναικών που στιγματίστηκαν  την άνοιξη του 2012. Υπενθυμίζεται ότι πολλές από αυτές έχουν ήδη φύγει από τη ζωή.






Ο κ. Ρόζενμπεργκ ζήτησε «συγγνώμη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα όσα έγιναν τότε «κατάπτυστα». Χαρακτήρισε επίσης«απαράδεκτη» την στάση της διεύθυνσης και της διοίκησης του οργανισμού που «έξω από κάθε δεοντολογία, πέρα από κάθε τήρηση του ιατρικού όρκου και σε αντίθεση με τις διεθνώς παραδεδεγμένες επιστημονικές κατευθύνσεις συνέβαλε στον υποχρεωτικό έλεγχο των ευάλωτων γυναικών, παρέδωσε στην αστυνομία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δέχτηκε να συναινέσει στη δημοσίευση φωτογραφιών των ονομάτων των γυναικών με το δήθεν πρόσχημα προστασίας της δημόσιας υγείας», σημειώνοντας πως η εν λόγω πρακτική αμαύρωσε τη σχέση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τους πολίτες.

«Η κατάπτυστη αυτή ενέργεια είχε την πλήρη κάλυψη και στήριξη της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και αποτέλεσε μια μελανή κηλίδα της χώρας μας, οδήγησε στη ντροπιαστική για την Ελλάδα καταδίκη πλήθος φορέων. Οι παραπάνω ενέργειες οδήγησαν σε ανύποπτο πόνο τις γυναίκες και τις οικογένειες τους ενώ πολλές από αυτές δε βρίσκονται σήμερα στη ζωή. Από τη θέση αυτή τιμούμε τη μνήμη τους και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους οικείους τους», συμπλήρωσε.

«Θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη εξ ονόματος του οργανισμού που αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων καθοδηγήθηκε από σκοταδιστικές και αντι - επιστημονικές προκαταλήψεις», κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

tvxs.gr
posted from Bloggeroid