Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Προβλήματα για την «Ίλυδα»: Το deal με την Εθνική και η δεύτερη ευκαιρία

Μια «δεύτερη ευκαιρία» δίδεται στην εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Ίλυδα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τραπεζικό υπόλοιπο 2,8 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί μέσα σε 15 χρόνια, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα -κάτω από προϋποθέσεις- περαιτέρω απομείωσης μετά το πέρας της πρώτης εξαετίας.

Η ουσία είναι πως μετά τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση, ο καθαρός δανεισμός παραμένει μεν στα 3,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι του καθίσταται μακροπρόθεσμο και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας υπερβαίνει πλέον αρκετά τη μονάδα.

Η Ίλυδα ήταν μια «νοικοκυρεμένη» εταιρεία πληροφορικής, με...


... έντονη παρουσία στον χώρο των φαρμακείων και της υγείας, ωστόσο επλήγη από τη γενικότερη οικονομική ύφεση και κυρίως από δύο λανθασμένες -όπως τελικά αποδείχτηκαν- επενδύσεις της.

Η κυριότερη ήταν η εταιρεία ITBA (σύμβαση εκμετάλλευσης, μετάδοσης και διανομής τηλεοπτικού προγράμματος), η οποία πτώχευσε, επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Δευτερευόντως, η Ίλυδα κατέγραψε ζημίες μέσα από την τοποθέτησή της στην εταιρεία πληροφορικής Prosvasis, από την οποία αποχώρησε πλήρως μέσα στο 2015.

Η ουσία είναι πως η Ίλυδα, απαλλαγμένη πλέον από ζημιογόνες επενδύσεις, με θετικά ίδια κεφάλαια και αρκετά ικανοποιητική ρευστότητα, φαίνεται να αποκτά μια «δεύτερη ευκαιρία», μέσα από τη συνεχιζόμενη υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της ευκαιρίας θα φανούν στο μέλλον.

Πέρυσι, η Ίλυδα σημείωσε κύκλο εργασιών 2,55 εκατ. ευρώ (έναντι 2,51 εκατ. το 2014), θετικό EBITDA 972 χιλ. ευρώ (-175 χιλ.) και ζημίες 254 χιλ. (-1,64 εκατ. ευρώ).