Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δικαίωση φαρμακοποιών! Ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλει τόκους υπερημερίας για πληρωμές πέραν των 60 ημερών!

Σε μια απόφαση - σταθμό προχώρησε πριν από λίγες μέρες το τριμελές εφετείο Αθηνών, απόφαση που οι Farmakopoioi φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την 4233/2015 απόφαση - η οποία βρίσκεται στα χέρια μαςο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλει τόκους υπερημερίας στα φαρμακεία εκείνα που προχώρησαν στην καταγγελία της σύμβασης!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράματα με τη σειρά... Οι φαρμακοποιοί έχουν συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία πρέπει να...


... πληρώνονται στις 60 μέρες από την ημέρα κατάθεσης των συνταγών τους. Η προθεσμία αυτή δεν τηρείται ποτέ τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα ο χρόνος πληρωμής έχει πέσει λίγο κάτω από τις 90 μέρες. Τον καιρό δε που έγινε η καταγγελία, η εξόφληση ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμα και τις 110 μέρες.

Έτσι λοιπόν πολλοί φαρμακοποιοί του Νομού Έβρου, περίπου 80 στον αριθμό, προχώρησαν μαζικά σε καταγγελία της σύμβασης όσον αφορά την καθυστερημένη εξόφληση λογαριασμών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2012 , η οποία εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Αθηνών στις 27 Ιουλίου 2015 και τελικώς τους δικαίωσε.

Επίσημη αντίδραση από πλευράς ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπάρξει ως τώρα ενώ άγνωστο παραμένει αν σε αυτή την απόφαση θα δοθεί και συνέχεια σε ανώτερο βαθμό...


Διαβάστε και την επίσημη ανακοίνωση του ΠΦΣ:


Αθήνα, 3/2/2016
Αριθμ. Πρωτ. 208

ΠΡΟΣ
Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας


Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Φ.Σ. Έβρου εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμόν 4233/2015 και 4240/2015 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα 9ο Τριμελές), δυνάμει των οποίων κρίθηκε ότι θα πρέπει να επιδικασθούν στους φαρμακοποιούς τόκοι υπερημερίας για την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών μετά την παρέλευση των 60 ημερών από την υποβολή τους. Οι αγωγές που ασκήθηκαν από τους φαρμακοποιούς του Έβρου αφορούν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2012.
Ο Π.Φ.Σ. από την πρώτη στιγμή, με σχετική απόφαση του Δ.Σ., είχε ενθαρρύνει τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να ασκήσουν ανάλογες αγωγές για την καταβολή τόκων υπερημερίας, έχοντας αποστείλει στις 12.02.2013 υπόδειγμα αγωγής. Κοινοποιήθηκε μάλιστα η από 15.01.2013 εξώδικη δήλωση του ΠΦΣ προς τον ΕΟΠΥΥ με ανάλογο περιεχόμενο.
Πρόκειται αναμφίβολα για δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο, και δη ο ΕΟΠΥΥ, δεν δύναται να αυθαιρετεί καθυστερώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους χωρίς τίμημα. 
Εκ της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΦΣ
Ηλίας Δημητρέλλος
Για να δείτε την απόφαση, πατήστε ΕΔΩ.