Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Την Πέμπτη επισήμως το νέο Δελτίο Τιμών! Όλες οι λεπτομέρειες

Χωρίς αυξήσεις αλλά και χωρίς τις μεγάλες μειώσεις στα γενόσημα φάρμακα που επιβάλει ο νέος νόμος που προωθήθηκε από κυβέρνηση και τρόικα, θα βγει επισήμως στον «αέρα» το νέο δελτίο τιμών.
Άλλωστε τα μεγάλα κουρέματα σε φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους αλλά αντίστοιχα και στα γενόσημα, θα εφαρμοστούν με το επόμενο δελτίο τιμών στις αρχές του νέου έτους.

Στο μεταξύ όμως το νέο δελτίο τιμών έχει περάσει από όλες τις σχετικές διαδικασίες του ΕΟΦ και βρίσκεται για τις τελικές λεπτομέρειες στην επιτροπή τιμών του υπουργείου Υγείας.



Ειδικότερα το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις αλλά και νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Ήδη ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την τελική του πρόταση προς την Αριστοτέλους για την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων, μετά την επεξεργασία των αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιριών.
Όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Επιτροπή Τιμών θα δώσει το πράσινο φως για να εφαρμοσθούν στην πράξη οι νέες τιμές, μετά από τις τελικές διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα και από τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
H λίστα με τις προτεινόμενες, προς το Υπουργείο Υγείας, τιμές περιλαμβάνει τελικά 9419 ιδιοσκευάσματα, αντί των 9433 κωδικών που περιείχε το δελτίο προς διαβούλευση.
Περισσότερα από 1.000 φάρμακα παρουσιάζουν μειώσεις από 1% έως και 10%, ενώ μηδενικές μειώσεις παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων (πάνω από 6.000 κωδικοί).
Σύμφωνα με το τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ, οι προτεινόμενες τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:
• Τη συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2015 και δεδομένα τιμών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID, και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών – μελών.
• Τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ.
• Τα κοστολόγια των εταιρειών.
Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται τα προϊόντα αίματος, τα εμβόλια, τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφαρμόστηκε δυναμική τιμολόγηση με βάση δεδομένα πωλήσεων τα οποία έλαβε το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ από την Αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.
Λαυρέντης Νεκτάριος
healthreport.gr