Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κυβέρνηση- φαρμακοποιοί: Γύρος δεύτερος (ΜΥΣΥΦΑ)

Νέο μεγάλο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς ανοίγει και πάλι η Κυβέρνηση. Ένα μόλις μήνα μετά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας και φυσικά πρόσωπα, στο προσκήνιο επανέρχεται και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των φαρμάκων, με τη δυνατότητα πώλησης σκευασμάτων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής.



Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις νέες διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, όπου εμπεριέχεται το άνοιγμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε τις επόμενες ημέρες να "κλειδώσει" και η τελική λίστα των μέτρων.
Όπως σημειώνουν πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών, το υπουργείο Υγείας τηρεί προς το παρόν "σιγή ιχθύος” για το ζήτημα των φαρμάκων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις με τους θεσμούς, θεωρείται όμως βέβαιο πως το άνοιγμα της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πηγή ρευστότητας για τα φαρμακεία,  βρίσκεται επί τάπητος. Εξάλλου από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως το θέμα της απελευθέρωσης της πώλησης παραμένει ανοικτό, προσθέτοντας πως αποτελεί απαίτηση των δανειστών τα μη συνταγογραγραφούμενα φάρμακα, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, αντιγριπικά κ.ά, να μην διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. 
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο πως δεν θα διατίθενται όλα τα μη συνταγογραφούμενα από τις αλυσίδες λιανικής, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει μεν να υλοποιήσει το αίτημα των θεσμών, χωρίς όμως να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τα φαρμακεία για ακόμη μια φορά. Έτσι τα σκευάσματα που θα μείνουν στο φαρμακεία ενδεχομένως να είναι πιο "ισχυρά”, αυτά με μεγαλύτερη δόση, ενώ για παράδειγμα παυσίπονα που χρησιμοποιούνται ευρέως και τα ζητούν μόνοι τους οι καταναλωτές θα πωλούνται και από τα σούπερ- μάρκετ. 
Οι φαρμακοποιοί από την άλλη χαρακτηρίζουν πλέον την Κυβέρνηση "αναξιόπιστη” και συμπληρώνουν πως μετά την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου έχει ανοίξει και νομοθετικά ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων εντός των αλυσίδων λιανικής. Οι αντιδράσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναμένονται στο ίδιο πλαίσιο με αυτές μετά την απελευθέρωση της ιδιοκτησίας, με άμεση προσφυγή στις ευρωπαϊκές αρχές. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου ο Σύλλογος κατέθεσε αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ζητώντας την κατάργηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή.