Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Συνεχείς επαφές ΠΦΣ με PGEU, ΕΕ - Στην τελική ευθεία για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Ποιες οι δράσεις του ΠΦΣ σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τι συμβαίνει με πληρωμές

Οι συζητήσεις για το ιδιοκτησιακό βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Όπως είναι γνωστό, ο Οκτώβρης αναμένεται να είναι θερμός μήνας σε ό,τι αφορά το μέλλον του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. 

Οι πιέσεις όπως αποκαλύψαμε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι πολλές, η τρόικα θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες να αξιολογήσει την πρόοδο των προαπαιτούμενων «μεταρρυθμίσεων» μέσα στις οποίες είναι και το δικό μας θέμα. 

Οι πιέσεις όμως και του ΠΦΣ προς όλες τις κατευθύνσεις είναι δεδομένες. Τον τελευταίο καιρό εστιάζονται όμως περισσότερο...


... έξω από τα ελληνικά σύνορα, αφού - δυστυχώς - οι μεγάλες κρίσιμες και κεντρικές αποφάσεις λαμβάνονται εκεί και όχι εντός των τοιχών.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα των «προαπαιτούμενων», υπάρχουν και τα καλά νέα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε πολύ στενή επαφή τόσο με την PGEU όσο και με την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Υγείας και συγκεκριμένα τον κ. Κοστέλο. 

Ο τελευταίος μάλιστα είναι ιδιαίτερα φιλικός και ανοιχτός σε συζητήσεις δηλώνοντας πως έως τώρα δεν είχε επικοινωνία με ελληνική αντιπροσωπεία φαρμακοποιών. Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει - έστω στο «και πέντε» - ασχέτως τελικής έκβασης κρίνεται θετικός.

Την ίδια ώρα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από την ηγεσία του ΠΦΣ η σύλληψη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλης ιδιωτικής αλυσίδας διαγνωστικών εργαστηρίων όπως αποκαλύψαμε χθες από το μπλογκ

Ο κ. Λουράντος ήδη ενημέρωσε την PGEU για το θέμα αυτό και την Τρίτη το πρωί φεύγει επιστολή και προς τον κ. Κοστέλο, αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της ΕΕ. Ο ΠΦΣ τονίζει με εμφατικότητα ότι όταν η υγεία αφήνεται στο αμιγώς εμπορευματικό κομμάτι και στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για την κοινωνία.

Εκτός αυτής της επιστολής, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ενημέρωσε ταυτόχρονα και την ηγεσία της PGEU αλλά και τους φαρμακευτικούς συλλόγους κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ ότι οι αλλαγές που επίκεινται στο φαρμακευτικό τοπίο δεν αποτελούν μέρος πολιτικής μόνο για την Ελλάδα, αλλά αποτελούν γενικότερη πολιτική στάση των Αμερικάνικων καρτέλ τα οποία θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά. Η PGEU φαίνεται ότι θορυβήθηκε από τα λόγια του κ. Λουράντου. 

Συγκεκριμένα η γενική γραμματέας της PGEU Λιθουανή κ. Jurate Svarcaite με σημερινό της έγγραφο ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΦΣ ότι μετά την επιστολή του προς την PGEU σύμφωνα με την οποία τα μέτρα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνο αυτή αλλά θα αποτελούν σε λίγο ευρωπαϊκό πρόβλημα, κλείστηκε ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον κ. Κοστέλο για την Τετάρτη το πρωί. Μάλιστα ζητήθηκαν από τον ΠΦΣ οι θέσεις μας τις οποίες η PGEU θα τις έχει την Τρίτη το πρωί.

Στην συνάντηση αυτή πιθανότατα θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος ο οποίος θα μεταβεί αυθημερόν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η έως τώρα αλληλογραφία αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας, χωρίς φυσικά τίποτα να θεωρείται δεδομένο και τελεσίδικο. 

Το ίδιο βράδυ ο κ. Λουράντος θα παραβρεθεί στη Βουλή για να είναι παρών στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης. Εκεί αναμένεται να δώσει νέα μάχη με κυβερνητικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε πως μετά από διαδοχικές προσπάθειες και επιμονή δρομολογήθηκε ήδη η πληρωμή ολόκληρου του μήνα Ιουνίου, πληρωμή που θα ολοκληρωθεί είτε την ερχόμενη Παρασκευή ή την προσεχή Δευτέρα.


Farmakopoioi