Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Υπ.Υγείας: «Γιατί υπέκυψα στην τρόικα για τα φαρμακεία»!


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμό με το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις τελευταίες εκλογές.
 
Ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά: «κάναμε συμβιβασμό αλλά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του μικρού φαρμακείου αλλά και να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί». Ανέφερε ωστόσο ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι συμβατή με την πολιτική μας ταυτότητα».
 

 

Ο υπουργός Υγείας παρουσία και φαρμακοποιών κατά τη συνέντευξη Τύπου, διευκρίνησε ότι εταίροι στις ΕΠΕ που θα μπορούν να δημιουργηθούν με το νέο καθεστώς στα φαρμακεία θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα.
 
Επίσης υπογράμμισε ότι θα επανεξετασθεί το εταιρικό σχήμα των ΕΠΕ για να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες και να μην υπάρξουν οφ σορ εταιρείες φαρμακείων.
 
Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε γενικότερες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ενώ όπως είπε συστήνεται ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς και νομικούς ώστε να υπάρχουν εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις.
 
Ταυτόχρονα συστήνεται παρατηρητήριο τιμών για τα φάρμακα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών , των φαρμακαποθηκαρίων ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται οι τιμές των σκευασμάτων και να εισηγούνται αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου.
 
Μεταξύ άλλων ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι θα επανεξετασθεί και το ποσοστό της συμμετοχής των ασθενών ειδικά στις χρόνιες παθήσεις αλλα και στο σύστημα «ένα ευρώ ανά συνταγή».

πηγή: healthreport