Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Δ. Κοντός: Τρία βασικά βήματα για να μειωθεί η δαπάνη & να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ

Η βιωσιμότητα ενός συστήματος αλλά και ενός Οργανισμού, δεν αποτελεί μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά και ποιοτικό, όπως εισαγωγή νέων εργαλείων, ιδεών και θεσμών, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  Δ. Κοντός, από το βήμα του 6ου Pharma & Health Conference, παρουσιάζοντας τους μύθους και τις αλήθειες για την οικονομική του βιωσιμότητα του Οργανισμού.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες.
 

 

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Κοντός, τα τελευταία χρόνια, η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε 35,3%, κατά 41% η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροιστικά η υστέρηση των εισφορών φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο 8μηνο του 2015 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δισ. ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.
 
«Στο 3ο Μνημόνιο αποτυπώθηκε η υποχρέωση εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών για όλες τις κατηγορίες. Αυτό μας προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, για περαιτέρω μείωση του», ανέφερε ο κ. Κοντός και προσέθεσε, πως το αρνητικό στοιχείο είναι πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός.
 
Στην προσπάθεια του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής, αναδιαμορφώνει τον ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχής Υπηρεσιών), ενώ σχεδιάζει και νέες συμβάσεις με παρόχους, καθώς αρκετές από τις ισχύουσες είναι παρωχημένες, με πολλά γκρίζα σημεία.
 
Παράλληλα, όμως, απαιτείται και ένας εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη.
 
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεγχόμενης δαπάνης αποτελεί η περίπτωση των επιθεμάτων. Σύμφωνα με τον Κ. Κοντό, φέρεται πως κάθε μήνα 117 χιλιάδες πολίτες βάζουν επιθέματα! Η δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015.
  • Αντίστοιχη σπατάλη ελέγχεται και στο κομμάτι των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, για συγκεκριμένης παθήσεις, των οποίων η συνολική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 2,5 εκατ. το 2013 στα 17,9 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος (έως και τον Ιούνιο).
  • Η υπέρβαση, δε, της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.
 
Με στόχο, λοιπόν, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων, ο ΕΟΠΥΥ έχει ετοιμάσει μια πρόταση 3 σημείων, όπως σημείωσε ο κ. Κοντός.
 
  • Αρχικά, στόχος είναι η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών, που παρουσιάζουν ακόμη κάποιες αδυναμίες, και το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 13% με 14%.
  • Το δεύτερο σημείο είναι μια πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία επί της ουσίας είναι πρόταση υποκοστολόγησης και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πάνω από 30%. Ο κ. Κοντός αναγνώρισε πως υπάρχουν φορείς που αντιδρούν, αλλά αν δεν προχωρήσει θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα.
  • Τελευταίο σημείο είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) για τις 6 πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων, που θα επιτρέψει να συγκρατηθεί η δαπάνη χωρίς να χρειαστεί η εφαρμογή clawback.
Ο ΕΟΠΥΥ το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθεί σε πέντε άξονες:

1. κλινικός έλεγχος real time
2. φάκελος ασφάλισης υγείας και κάρτα υγείας
3. ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης
4. στελέχωση και ενεργοποίηση επιτροπής διαπραγμάτευσης
5. αξιοποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης