Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Την Δευτέρα, και σε πολλά άρθρα, το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Tην Δευτέρα, και όχι σε ένα άρθρο, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η, πολυσυζητημένη, πρώτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα για συντάξεις, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αναμένεται το αργότερο έως το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ψήφιση των μέτρων έως τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συνεννόηση με τους πιστωτές για διήμερη παράταση, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή και να μην επαναληφθούν οι συνοπτικές διαδικασίες του καλοκαιριού.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Ολγα Γεροβασίλη έκλεισε οριστικά σήμερα, μιλώντας στο «Κόκκινο», και τα σενάρια περί «ενός άρθρου», λέγοντας ότι «τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση».

Με διαδικασία «επείγοντος» η ψήφιση
«Σήμερα», είπε ακόμη η 'Ολγα Γεροβασίλη, «ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των νομοθετημάτων τα οποία απαιτούνται από το κάθε υπουργείο και τη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, ας το πούμε έτσι. Στη συνέχεια, θα εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος», για να μπορέσει να γίνει ένας ολοκληρωμένος διάλογος».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των μέτρων - «το χρονικό περιθώριο», είπε, « είναι περίπου 15 με 17 του μηνός» - και πέταξε και πάλι το γάντι προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν το Μνημόνιο να τοποθετηθούν θετικά επί συγκεκριμένων άρθρων.
«Θα γίνει», είπε, «γίνει ένας διεξοδικός διάλογος, για να δούμε αν πραγματικά αυτό το οποίο εννοούσαν και προεκλογικά, ως «συναίνεση», «ευρείες πλειοψηφίες» στη Βουλή, «συνεργασίες» κ.λπ. αν αυτό έχει κάποιο αντικείμενο ή αν ήταν λόγια τα οποία δεν είχαν κανένα περιεχόμενο».

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου
Στα άρθρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για τις αυτόματες κατασχέσεις σε οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο και για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, καθώς και η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.
Οι προτάσεις και οι ρυθμίσεις των αρμόδιων υπουργείων κατατίθενται ήδη στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, η υποβολή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί απόψε, και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει η τελική επεξεργασία προκειμένου να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο τη Δευτέρα στη Βουλή.

www.tvxs.gr