Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Προαναγγελία-σοκ (?) για το ιδιοκτησιακό σε συνέντευξη Σταθάκη

Σταθάκης: «Αντισταθμιστικά» μέτρα για την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ -Στόχος η μείωση επιπτώσεων Από τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή όσων προβλέπει το μνημόνιο και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για αγορές όπως τα φαρμακεία, το γάλα, τα αρτοποιία. Χωρίς γραφειοκρατία εισαγωγές μέχρι 20.000 ευρώ, μάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τι είπε ο Γ. Σταθάκης 
 
 
Υπάρχουν περιθώρια για την προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων ώστε περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της «1ης Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που αλλάζει τα δεδομένα σε γάλα, φαρμακεία, αρτοποιία, κλπ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης. Ο ίδιος τόνισε πως για ορισμένα θέματα, όπως το πλήρη άνοιγμα της αγοράς φαρμακείων, εκκρεμούν κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για την εφαρμογή της «Εργαλειοθήκης».
 
Ο Γιώργος Σταθάκης δεν έκρυψε τη διαφωνία του με πολλές από τις προβλέψεις της «Εργαλειοθήκης» αλλά ξέκοψε κάθε συζήτηση περί εφαρμογή ή μη του μνημονίου από την επόμενη κυβέρνηση (αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) επισημαίνοντας πως «τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα».
 
Με την προτεινόμενη ρύθμιση για τα φαρμακεία καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και δη αλυσίδων φαρμακείων. Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θεωρείται πως θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις για τους παραγωγούς.
 

"Οχι σε καθυστερήσεις λόγω εκλογών"

 

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε πως η εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε καθυστερήσεις όσον αφορά την προώθηση έργων του ΕΣΠΑ και την ομαλοποίηση της ροής εισαγωγών – εξαγωγών (θέμα που προέκυψε με την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων).
Ειδικά για το ΕΣΠΑ, χθες κατέστη σαφές πως δίνεται μάχη για να μη χαθούν πόροι περί τα δύο δισ. ευρώ με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση να υποστηρίζει πως μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007 – 2014) και πως ο σχεδιασμός του υπουργείου γίνεται με στόχο να μη χαθεί ούτε ευρώ. Σε τελικό στάδιο είναι και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η εθνική συμμετοχή σε ενταγμένα έργα του υφιστάμενου ή του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 2020).
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από τις αρχές Αυγούστου έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η ροή χρηματοδότησης στα έργα του ΕΣΠΑ. Οπως υποστήριξε το κ. Σταθάκης, από την 1η Αυγούστου καταβάλλονται καθημερά περί τα 10 εκατ. ευρώ για συμβάσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα εργοτάξια.
Ο υπουργός Οικονομίας είπε, επίσης, πως εξετάζεται και αναμένεται να ικανοποιηθεί το αίτημα του εμπορικού κόσμου ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις εισαγωγές μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ για το θέμα των «κόκκινων δανείων» παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 

Στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης τα "κόκκινα δάνεια"

 

Όπως είπε, πρόκειται για ζητήματα που θα τεθούν στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης από τον Οκτώβριο και επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας». Για τα επιχειρηματικά δάνεια είπε πως «η κυβέρνηση απέτρεψε σχέδιο που προέβλεπε τη ρύθμισή τους με όρους αγοράς». Κατά τον κ. Σταθάκη, η δημουργία "bad bank" ή άλλου ενδιάμεσου φορέα ή κάποια άλλης μορφής είναι μια λύση, αλλά "υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ιδέες, η οποία θα μπορούσε και θα μπορέσει να αναδιαρθρώσει αυτά τα δάνεια παίρνοντας υπόψη πιο ισορροπημένα κριτήρια σε σχέση με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτών. Αυτή ήταν η μία πρόταση που θέσαμε στο τραπέζι και επαναλαμβάνω είναι μέρος των συζητήσεων".
Επανέλαβε πως "υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Κάναμε αυτές τις αλλαγές που ήταν επιβεβλημένες στον Κώδικα προκειμένου να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αυτή τη στιγμή ακόμη και εντός του τραπεζικού συστήματος να υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες εντός του τραπεζικού συστήματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης αυτών των δανείων με πιο ισορροπημένο τρόπο".
 

Ερευνες για βενζίνη, υγραέριο

 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν υπήρξε κερδοσκοπία με τις τιμές των καυσίμων (όπως και με άλλα προϊόντα) εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων. Πρόσθεσε, όμως, πως πραγματοποιείται έρευνα ώστε να διαπιστωθεί γιατί η τιμή της βενζίνης δεν ακολούθησε την πτωτική πορεία του πετρελαίου, με την επισήμανση πως για κάθε λίτρο καυσίμου οι καταναλωτές πληρώνουν 0,90 ευρώ σε φόρους (ποσό που είναι σταθερό). Ερευνα διεξάγεται για τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται στο υγραέριο κίνησης ανά την Ελλάδα.
 
Ο κ. Παπαδεράκης είπε, επίσης, πως το 40% των αγροτικών προϊόντων διακινούνται στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, με τεράστιες απώλειες για το κρατικό ταμείο, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

πηγή:euro2day.gr