Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Βαυαρία: Τα φαρμακεία της επαρχίας σβήνουν λόγω έλλειψης κινήτρων

Από την 1η Ιουλίου κλειστό: Ο Ράλφ Μπράουερ δεν μπόρεσε να βρει φαρμακοποιό για το φαρμακείο του στο χωριό Zeitlofs της Βαυαρίας. Κανένας ενδιαφέρομενος επιστήμονας δεν ήθελε να πάει να εργαστεί στο χωριό.

Η φαρμακευτική περίθαλψη στην επαρχία τίθεται σε κίνδυνο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι το χωριό Zeitlofs, ένα χωριό στη βαυαρική Rhön. Την 1η Ιουλίου, ο Ralf Brauer έπρεπε να κλείσει το φαρμακείο του: Δεν μπορούσε να βρει έναν φαρμακοποιό για να εργαστεί στο χωριό. Ο Δήμαρχος θα δεχόταν να λειτουργεί το φαρμακείο έστω και με μειωμένο ωράριο - αλλά αυτό δεν το επιτρέπουν οι κανόνες.

Το φαρμακείο στο χωριό αυτό υπήρχε εδώ και...




... περίπου 160 χρόνια, φανταστείτε ότι έχει ακόμη και μια «βασιλική άδεια» από το Würzburg," λέει ο Brauer. Ο φαρμακοποιός ανέλαβε αυτό το φαρμακείο πριν από δέκα χρόνια ως υποκατάστημα του φαρμακείου του σε κοντινή πόλη (Sinntal). Κατοικεί στη μέση της διαδρομής μεταξύ των δύο χωριών. Όταν άνοιξε το φαρμακείο στο χωριό ο Brauer απασχολούσε τρεις μισθωτούς φαρμακοποιούς σε δύο φαρμακεία.

«Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι μου έγιναν μητέρες. Δεν μπορούσαν πλέον να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση. Έψαξα λοιπόν για να βρω νέους υπαλλήλους », λέει ο Brauer. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν η μοναδική φαρμακοποιός που εργαζόταν στο χωριό πήρε άλλη δουλειά. «Πλέον εργάζεται κάθε μέρα στη Fulda. Έχει βρει μια δουλειά, η οποία είναι πιο κοντά στο σπίτι της », λέει ο Brauer.

Έχει ξεκινήσει την αναζήτηση για την εύρεση νέου φαρμακοποιού και βρήκε ένα νεαρό συνάδελφο που μόλις είχε λάβει την άδειά του. «Ήμουν εκεί αρχικά λίγο σκεπτικός, αλλά ο νεαρός άνδρας ήταν πολύ έξυπνος και έχει κάνει σπουδαία δουλειά», λέει ο Brauer. Και εδώ όμως υπήρχε ένα σοβαρό μειονέκτημα: Από την αρχή μου είχε γνωστοποιηθεί ότι ο συγκεκριμένος νέος φαρμακοποιός θα μπορούσε να εργαστεί μόνο μέχρι την 1η Ιουλίου στο φαρμακείο του χωριού. Στη συνέχεια θέλησε να σπουδάσει στρατιωτική φαρμακευτική...


*To Zeitlofs βρίσκεται σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη Sinntal και αριθμεί 2062 κατοίκους (απογραφή 2003). Η πόλη Sinntal αριθμεί 8912 κατοίκους (απογραφή 2003).

Μετάφραση-Απόδοση
Δημήτρης Μηνοβγιούδης

Πηγή: apotheke-adhoc.de