Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

O EOΦ για την πιστοποίηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων

Σ.Σ: H επιστολή αυτή προηγήθηκε της απάντησης του ΠΦΣ που δημοσιεύσαμε χτες

Αξίότιμοι Κύριοι,
Σε συνέχεια του υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2278/23-6-2015 εγγράφου σας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα :
Η έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών φαρμακείων είναι υποχρεωτική για όλη την Ε.Ε. από 1η Ιουλίου 2015. Η παραπάνω υποχρέωση απορρέει ευθέως από την Οδηγία 2011/62/ΕΕ η οποία εναρμονίσθηκε στο εσωτερικό δίκαιο με την Κ.Υ.Α. Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 που προέβλεπε την έκδοση νέας Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων μετά την υιοθέτηση του κοινού λογοτύπου που προβλεπόταν από την Οδηγία.



Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 699/2014 της Επιτροπής της 24ης Ιουνίου 2014 έθεσε τις προδιαγραφές για το σχεδιασμό του κοινού λογοτύπου για την ταυτοποίηση των προσώπων που προσφέρουν φάρμακα προς πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό, καθώς και τις τεχνικές, ηλεκτρονικές και κρυπτο¬γραφικές απαιτήσεις για την επαλήθευση της γνησιότητάς του.
Ο Ν.4316/2014, άρθρο 4 προέβλεψε ότι η «λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε Φαρμακοποιούς με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου» και ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) η οποία πρέπει να δίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή σε αυτόν σχετικού ερωτήματος, ορίζονται οι όροι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης, τα όργανα και η μέθοδος πιστοποίησης, ως επίσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων».
Κατά συνέπεια, εφόσον ο ΠΦΣ είναι σε ετοιμότητα να γίνει ο Φορέας Πιστοποίησης ο οποίος θα ελέγχει και θα πιστοποιεί ότι πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την έναρξη της λειτουργίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων φαρμακείων, διαθέτοντας τον εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να μας επιβεβαιώσετε μέχρι αύριο και ώρα 11:30 πμ ότι ο Σύλλογος σας είναι έτοιμος για τα ακόλουθα:
1. Να ορισθεί ως αρμόδια αρχή από τον Υπουργό Υγείας για την πιστοποίηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων και την εκχώρηση του λογότυπου.
2. Να υπογράψει τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκχώρηση του Κοινού λογότυπου (common logo) η οποία πρέπει να σταλεί μέχρι τις 30/6/2015 το αργότερο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
3. Να είναι σε θέση να χορηγεί το Common Logo σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα φαρμακεία που θα πιστοποιεί.
4. Να έχει δημιουργήσει διαδικτυακή εφαρμογή που θα δέχεται τα αιτήματα πιστοποίησης των φαρμακείων και θα φιλοξενεί τον κατάλογο των πιστοποιημένων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Η εφαρμογή αυτή πρέπει να διασφαλίζει την ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των δεδομένων που θα διακινούνται με την ενεργοποίηση κρυπτογράφησης στην μεταφορά τους. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η προμήθεια ενός ψηφιακού πιστοποιητικού διακομιστή (SSL). Επίσης, η εφαρμογή αυτή πρέπει να συνδέεται ηλεκτρονικά με την ιστοσελίδα του ΕΟΦ με τρόπο και διαδικασία που θα συμφωνηθεί αμοιβαία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση.
Η Πρόεδρος ΔΣ/ΕΟΦ
Αικ. Αντωνίου