Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας απαντά: «Γιατί θα απεργήσω την Τετάρτη»

Την Τετάρτη 10/6 δεν θα πάω στο φαρμακείο μου αλλά θα απεργήσω μαζί με ολόκληρο τον σύλλογό μου. 
Γιατί;

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μέσω της τρόικας, ζητούν τα Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα (ΜΥΣυΦα) φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (Depon/Panadol) ή το χάπι-της-επόμενης-ημέρας (EllaOne) να μπουν στα σούπερ μάρκετ.

1. Εσένα τι σε ενοχλεί;

Το φαρμακείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί ζημιογόνο και θα κινδυνεύσω να κλείσω. Επίσης είναι λάθος και θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και βλάβη της υγείας των ασθενών.

2. Και άλλοι έκλεισαν - το σημαντικό είναι να πέσουν οι τιμές!

Πρώτον οι τιμές καθορίζονται από το κράτος, αν θέλει αύριο μπορεί να...


... τις ρίξει. Δεύτερο και πιο σημαντικό: σήμερα τα φάρμακα είναι διατιμημένα, δηλαδή με συγκεκριμένες τιμές. Από 1/1/2017 η τιμή γίνεται ελεύθερη, (για αυτό άλλωστε μπαίνουν) και η φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει να αυξήσει τις τιμές όπως διακαώς ζητεί εδώ και χρόνια.

3. Κινδυνολογείς φαρμακοποιέ, με τον ανταγωνισμό τα σούπερ είναι πιο φθηνά !

Η ίδια ποσότητα αλοιφής Voltaren κάνει στην Γερμανία 14.20€ - στην Βουλγαρία 10€ - στην Ελλάδα 6,60€. Οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν αφού πρώτα γίνει ένας βίαιος διπλασιασμός ή τριπλασιασμός της τιμής για να εναρμονιστούμε.

Άλλωστε ήδη άρχισε να γίνεται με δημοφιλή προϊόντα να αποσύρονται για να αντικατασταθούν με νέα, (πχ voltaren με άσπρο καπάκι '14 4,99€ και voltaren με μπλε καπάκι 6,61€ το '15 - αύξηση +32,5% για το ίδιο προϊόν !)
Eπίσης ακόμα και η έκθεση του ΟΟΣΑ ομολογεί οτι πουθενά δεν υπήρξε μείωση τιμών όπου υπήρξε απελευθέρωση.
Αλλά ακόμα και έτσι ελπίζω να συνειδητοποιούμε οτι ο ανταγωνισμός λειτουργεί και προς τις δυο κατευθύνσεις, δεν θα είναι περίεργο το depon να το αγοράζεις πιο φθηνά στην πόλη την ημέρα και το βράδυ ή στο εξοχικό να το αγοράζεις 3 και 4 φορές πιο ακριβά.

4. Φαρμακοποιέ στο ξαναλέω κινδυνολογείς ! Αν ήταν πραγματικά επικίνδυνα δε θα τα πουλούσαν ελεύθερα έξω !

Πρώτον στην πλειοψηφία της Ευρώπης το φάρμακο πουλιέται αποκλειστικά στα φαρμακεία. Αλλά ακόμα και εκεί που έγινε η απελευθέρωση υπάρχει ένα μαζικό κύμα οπισθοχωρήσεων μετά από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία/αυτοκτονίες, πχ η Σουηδία απαγορεύει την πώληση της παρακεταμόλης (depon/panadol) από φέτος. Το ίδιο και εκτός Ευρώπης όπως το Ισραήλ. Ακόμα και στις ΗΠΑ ο αμερικάνικος ΕΟΦ υποχρεώνει τις εταιρίες να μειώσουν την πρόσβαση των ασθενών, μιας και η δηλητηρίαση από παρακεταμόλη είναι η Νο1 πηγή δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ.

5. Σιγά ρε φαρμακοποιέ, σε λίγο θα μας πεις ότι και τα προφυλακτικά πρέπει να τις αγοράζουμε υποχρεωτικά από φαρμακεία.

Τα προφυλακτικά δεν είναι φάρμακα και αν βάλεις ένα προφυλακτικό λάθος δεν πεθαίνεις - από υπερδοσολογία του depon πεθαίνουν χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. Για αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και αιώνες απαιτούμε από τους ανθρώπους που τα χορηγούν να περάσουν χρόνια στα θρανία.

6. Καλά, έτσι και αλλιώς εγώ απλώς πάω στο φαρμακείο και παίρνω χωρίς ερωτήσεις. Επίσης τα λες γιατί είσαι φαρμακοποιός και κοιτάς το συμφέρον σου.

Στο δικό μου φαρμακείο, ακόμα και το απλό Depon συνοδεύεται πάντα από την μέγιστη δοσολογία.
Με ποια λογική μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αν ο επιστήμονας δεν κάνει το καθήκον του, αυτό σημαίνει οτι το καθήκον δεν υπάρχει;! 

7. Χμμμ, μα αν θα μπουν τα φάρμακα στα σούπερ θα τα βρίσκω πιο εύκολα.

Πρώτον, υπάρχουν 3 φορές περισσότερα φαρμακεία ανα κάτοικο στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης αυτά έχουν πλήρη κατάλογο εφημεριών.

Τα σούπερ προφανώς και δεν θα εφημερεύουν/διανυκτερεύουν μιας και εμπορικά δεν είναι συμφέρουσες ώρες.

Δεύτερον, η έκθεση του ΟΟΣΑ λέει οτι η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο μειώθηκε, γιατί τα φαρμακεία σε μη-συμφέρουσες περιοχές έκλεισαν.

8. Φαρμακοποιέ με κούρασες. Είναι αδύνατον να είναι όλα καλά σήμερα!

Δεν είπα οτι είναι όλα καλά, αν και οι Έλληνες ασθενείς εκφράζουν ικανοποίηση για τα φαρμακεία στο σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Ομως με το νέο σύστημα θα αυξηθούν οι τιμές, θα μειωθεί η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο λόγω κατάργησης των εφημεριών και κλείσιμο των φαρμακείων σε μη-αστικές περιοχές. Επίσης θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. 

Υπάρχουν και έμμεσα αποτελέσματα όπως οτι η μείωση των φαρμακείων θα οδηγήσει στην επιβάρυνση των νοσοκομείων και αύξηση της θνησιμότητας των ευαίσθητων ομάδων, μιας και μέρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται στα φαρμακεία. 

Αυτά δεν τα λέει ο συνδικαλιστής φαρμακοποιός, αλλά ο επιστήμονας και επιβεβαιώνονται από τον ΟΟΣΑ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την διεθνή εμπειρία σε χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ !

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση αν πιστεύετε οτι το φάρμακο δεν είναι οποιοδήποτε καταναλωτικό προϊόν. 

Αν πιστεύετε οτι η πρόσβαση στο φάρμακο θα πρέπει να είναι ισότιμη και να μην εξαρτάται αν κάποιος βρίσκεται στο χωριό ή στην πόλη ή φτωχός ή πλούσιος. 

Αν πιστεύετε οτι είναι σημαντικό να ελέγξουμε την πολυφαρμακία στην Ελλάδα. Αν πιστεύετε οτι φάρμακα όπως το χάπι-της-επόμενης-ημέρας θα έπρεπε να βρίσκονται όχι δίπλα στα γάλατα αλλά στα χέρια κάποιου που θα ξέρει να συμβουλεύσει υπεύθυνα τους χρήστες του. 

Και στο τέλος τέλος αν σας ενδιαφέρει η τσέπη σας. Ευχαριστώ !


Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ