Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το διευρυμένο ωράριο στην Ισπανία δημιουργεί φαρμακεία δύο ταχυτήτων

Φαρμακεία δύο ταχυτήτων έχει δημιουργήσει το διευρυμένο ωράριο στην Ισπανία όπου έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη της Ένωσης Φαρμακείων Ισπανίας (COFARES).
Η κερδοφορία δε που εμφανίζουν τα μεγάλα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο είναι αντιστρόφως ανάλογη –για να μην πούμε ανύπαρκτη– με αυτή των μικρών.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φαρμακείων Ισπανίας (COFARES), για την κατάσταση του κλάδου το 2014 προκύπτει ότι τα φαρμακεία με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €1,8 εκ. είχαν αύξηση των κερδών τους κατά 7,4%, ενώ εκείνα με κύκλο εργασιών μικρότερο των €300 χιλ. παρουσίασαν μείωση -7%. Η διαφορά αποδίδεται κυρίως στις πωλήσεις σκευασμάτων χωρίς συνταγογράφηση και προϊόντων περιποίησης και αυτοβοήθειας, η δαπάνη για τα οποία αυξήθηκε κατά 4,2%, (η δαπάνη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μειώθηκε κατά 1,9%). Η εν λόγω δαπάνη αντιπροσωπεύει το 32% των συνολικών πωλήσεων για τα μεγάλα φαρμακεία και 26% για τα μικρά. Επίσης, η υψηλότερη κερδοφορία των μεγάλων φαρμακείων ερμηνεύεται ως συνέπεια της υιοθέτησης διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας (άνω του 50% των φαρμακείων που το εφαρμόζει έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του €1,2 εκ.).
Το διευρυμένο ωράριο διχάζει και τους Έλληνες φαρμακοποιούς, οι οποίοι τονίζουν πως αυτό διέλυσε τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. Ζητούν μάλιστα να δοθεί μία λύση το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, κ. Παν. Κουρουμπλής, έχει δηλώσει ότι το θέμα θα ρυθμιστεί άμεσα νομοθετικά.