Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Στην Ιταλία οι Φορείς εξετάζουν εξονυχιστικά τα υπέρ και κατά των "απελευθερώσεων"

Αν και η νέα πρόταση νόμου για τον ανταγωνισμό δεν έχει φτάσει ακόμα στις εξεταστικές επιτροπές των κοινοβουλίων, υπάρχουν κάποιες φωνές οι οποίες εκφράζουν ενδοιασμούς σχετικούς με την απελευθέρωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (λεγόμενη fascia C) και εκτός των φαρμακείων. Το Παρατηρητήριο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Αγορά του ινστιτούτου Μποκκόνι - θεωρείται σκληροπυρηνικά φιλελεύθερο think tank - αποδομεί με αποδεικτικά στοιχεία τα τρία βασικά επιχειρήματα που συνηγορούν στην απορρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, τα οποία είναι τα εξής:

μετάφραση από τα ιταλικά Γ. Παρθύμος
 

 
(1) Προσβασιμότητα
Οι συμπαθούντες της απελευθέρωσης και των παραφαρμακείων υποστηρίζουν ότι εάν τα συνταγογραφούμενα φύγουν εκτός φαρμακείου, θα αυξηθούν τα σημεία πώλησης και συνεπώς θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακο.

Η κυρία Μαλλαρίνι, διευθύντρια του ερενητικού κέντρου "Μποκκόνι" εξηγεί ότι "κατά μέσο όρο, το 81% του πληθυσμού μπορεί να προσεγγίσει ένα φαρμακείο σε χρόνο 6 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, είτε με τα πόδια, είτε με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς". Τα στοιχεία - εξηγεί η ερευνήτρια - προκύπτουν από έρευνα που έκανε η ιταλική στατιστική υπηρεσία σε ένα δείγμα 23.158 οικογενειών, το οποίο αντιπροσωπεύει 25 εκατομμύρια οικογενειακών εστιών, έμφανίζει ακρίβεια της τάξης του 99% και περιθώριο σφάλματος στο +/- 0,85(!).

(2) Αυξηση απασχόλησης
Το δεύτερο επιχείρημα (των οπαδών της απορρύθμισης) είναι ότι η εξαγωγή της εκτέλεσης των συνταγών εκτός φαρμακείου θα αύξανε το επίπεδο απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία των πανεπιστημίων είναι σαφή: Οι φαρμακοποιοί - αυτή τη στιγμή - βρίσκονται στη τέταρτη θέση της λίστας με τους πιο γρήγορα προσλαμβανόμενους πτυχιούχους στην αγορά εργασίας. Η Μαλλαρίνι δηλώνει: "Το 62% βρίσκει δουλειά εντός ενός έτους από την αποφοίτηση, και το 87% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Η ανεργία δεν χαρακτηρίζει τη κατηγορία των φαρμακοποιών"

(3) Μείωση τιμών
"Απελευθέρωση θα σήμαινε μείωση των τιμων των συντ. φαρμάκων".


Στην Ιταλία οι τιμές είναι ήδη χαμηλές, σε σχέση με τον ευρωπαικό Μ.Ο. κατά 18,9% ενώ σε σχέση με την Ευρωπαική Ενωση των 14χωρών κατά 30,9% Είναι αλήθεια ότι στην Ιταλία τα φάρμακα otc κοστίζουν περισσότερο, αλλά η κατηγορία αυτή είναι ήδη απελευθερωμένη και πωλείται εκτός φαρμακείων(!).


Το άρθρο καταλήγει με τη δήλωση του Φαμπρίτσιο Τζιανφράτε, οικονομολόγου που φέρει σοβαρές επιφυλάξεις για την απελευθέρωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, λέγοντας ότι: "το δίκτυο των φαρμακείων είναι δομημένο στην εθνική επικράτεια με ορθολογικό τρόπο και καλύπτει πλήρως της ανάγκες (του πληθυσμού). Ισχύει επίσης ότι θέματα όπως οι πολιτικές φαρμακευτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να αφήνονται σε τεχνοκράτες με ελλειπέστατη γνώση στο αντικείμενο"   

πηγή:  federfarma
 
Σχόλιο Hellenic Pharmacy: τα στοιχεία των Ιταλών επιβεβαιώνουν πλήρως τις Εκθέσεις ΠΟΥ και ΟΟΣΑ κι όμως οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να πιέζονται σε αυτά τα θέματα από την αγορά.