Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ναυτεμπορική: Δεν λέει να κλείσει η χρόνια πληγή της πολυφαρμακίας

Στα 3,6 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 με νέα επιβάρυνση αγοράς - ασφαλισμένων 

Η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα από 1,3 δισ. ευρώ το 2013 έφτασε στο 1,6 δισ. το 2014, ενώ η αγορά των νοσοκομειακών φαρμάκων ανήλθε πέρυσι στο 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,34 δισ. ευρώ το 2013.

Χρόνια η «ασθένεια» της πολυφαρμακίας 

Καλά κρατά η πολυφαρμακία στην Ελλάδα, καθώς παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα στοιχεία του ΕΟΦ καταδεικνύουν ότι οι πωλήσεις φαρμάκων στα φαρμακεία το 2014 αυξήθηκαν κατά 2,84% σε όγκο.

Του Γιώργου Σακκά 
gsakkas@naftemporiki.gr 

Καλά κρατά η πολυφαρμακία στην Ελλάδα, καθώς, παρά τα όσα μέτρα λαμβάνονται, τα στοιχεία του ΕΟΦ καταδεικνύουν ότι...


... οι πωλήσεις φαρμάκων στα φαρμακεία το 2014 αυξήθηκε κατά 2,84% από πλευράς όγκου. Την ίδια στιγμή, από πλευράς αξίας (λιανικές τιμές) η αγορά φαρμακείου παρουσίασε μικρή μείωση που ήταν της τάξης του 2%, διαμορφούμενη στα 3,88 δισ. ευρω έναντι 3,96 δισ. ευρω, όμως αν αφαιρεθούν οι παράλληλες εξαγωγές 328 εκατ. ευρω και 306 εκατ. ευρώ τη διετία 2013 και 2014 αντίστοιχα, τότε φαίνεται πως η εσωτερική αγορά παρέμεινε «κολλημένη» στα περίπου 3,6 δισ. ευρώ.

Με διατηρούμενη, λοιπόν, σταθερή τη συνολική δαπάνη νια φάρμακα στα 3,6 δισ. ευρώ νια το 2013 και το 2014, αποδεικνύεται πως η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2013 στα 2 δισ. ευρώ το 2014 επιβάρυνε τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική δαπάνη νια φάρμακα από 1,3 δισ. ευρώ το 2013 έφτασε στο 1,6 δισ. το 2014, ήτοι μια διαφορά 300 εκατ. ευρώ. Τη διαφορά αυτή κάλυψαν κατά 200 εκατ. ευρώ οι φαρμακευτικές εταιρείες μεσα απο το μέτρο του clawback και τα υπόλοιπα οι ασθενείς μέσω της αύξησης της συμμετοχής τους στην αγορά φαρμάκων, αλλά και της μετακίνησης σκευασμάτων στην αρνητική λίστα που σημαίνει μηδενική κάλυψη από τα δημόσια ταμεία.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, η αγορά των νοσοκομειακών φαρμάκων έφτασε πέρυσι το 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,34 δισ. ευρώ το 2013, ήτοι άνοδος 4,5%, αν και από πλευράς όγκου σημειώθηκε μείωση κατά 3,64%.


Το υπουργείο 

Η διαμόρφωση της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αποτελεί σταθερό αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών. Οπως ανέφερε, μάλιστα, χθες σε συνέδριο νια την Υγεία, ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ήδη ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα τρία χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα, οι οποίες επιβαρύνουν -όπως αναφέρει- τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη ανέφερε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών και θα επιχειρηθεί αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμη σημείωσε πως σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, ενώ σημείωσε ότι πς επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί n φαρμακευτική πολιτική.


Οι εταιρείες 

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και είπε ότι ο ΣΦΕΕ θα καλύψει το υπόλοιπο 50%.

Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, με πλέον του ενός δισ. ευρώ να είναι τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Αποστολίδης ζήτησε από το υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφλησή τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Κωλέτης ζήτησε να υπάρξει εθνική στρατηγική νια το φάρμακο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στη χώρα.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ