Οι συνέργειες μεταξύ των ανεξαρτήτων φαρμακοποιών είναι η καλύτερη απάντηση του κλάδου στη βαθιά οικονομική κρίση, η οποία σοβεί στη χώρα, τονίζει μεταξύ άλλων σήμερα στην "Αυγή" της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) Σταύρος Μπελώνης και εξηγεί με ποιους τρόπους το συνεταιριστικό κίνημα των ανεξαρτήτων φαρμακοποιών αποτελεί επίσης αναπτυξιακό δρόμο για τον κλάδο, την Υγεία και τη χώρα.
Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

* Τι εκπροσωπεί η ΟΣΦΕ και ποιος είναι ο σκοπός της συνεταιριστικής οργάνωσης των ανεξάρτητων φαρμακοποιών;


 
Υπάρχουν 23 συνεταιριστικές μονάδες που έχουν 41 κέντρα διανομής σε όλη την επικράτεια και είναι μέλη 5.500 φαρμακοποιοί. Διαχειριζόμαστε το 55% της διακίνησης του φαρμάκου και εξυπηρετούμε εκτός από τα μέλη, επιπλέον, 2.200 φαρμακεία, δηλαδή παρέχουμε υπηρεσίες σε 7.700 φαρμακεία σε σύνολο 10.500 φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Απασχολούμε 1.500 εργαζόμενους στις συνεταιριστικές μονάδες και άλλους 5.500 χιλιάδες εργαζομένους στα φαρμακεία μέλη. Ζουν δηλαδή από τη συνεταιριστική δραστηριότητα των ανεξάρτητων φαρμακοποιών 13.500 οικογένειες.
Ο σκοπός της συνεταιριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας των ανεξάρτητων φαρμακοποιών, ως μέρος της κοινωνικής οικονομίας και παράλληλα ως μέρος του συστήματος υγείας, αποτυπώνεται στο όραμά μας ως εξής:
Να είναι το φαρμακείο χώρος αναφοράς για την κοινωνική υγεία, παρέχοντας τις κατάλληλες υπηρεσίες φροντίδας, με την άριστη συνεργασία των φορέων υγείας, μεγιστοποιώντας την απόδοση των κρατικών πόρων για την υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, της κοινωνικής ευημερίας και των ανθρωπίνων αξιών

* Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί με βάση τις αναφορές των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι κάθε άλλο από αυτό που λέτε. Θεωρούν ότι ο μεγάλος αριθμός φαρμακείων, το περιθώριο κέρδους κ.λπ. επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Πως τοποθετείστε;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, τα 10.500 ανεξάρτητα φαρμακεία επιτελούν μεγάλο έργο στήριξης όχι μόνο της υγείας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα: Γνωρίζετε πόσοι φαρμακοποιοί με δική τους επιβάρυνση χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που λόγο της οικονομικής κρίσης δεν τα αγοράζουν ή αγοράζουν τα μισά από όσα τους συστήνει ο γιατρός τους; Ξέρετε πόσοι ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους και οι φαρμακοποιοί τούς υποστηρίζουν, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, να την συνεχίσουν; Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, στο οικογενειακό του εισόδημα και την κρατική επιβάρυνση, σε άλλη περίπτωση; Δυστυχώς όμως, η αναλγησία των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτό δεν το αναγνώριζε και είχαμε την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τη μείωση των φαρμακείων, για τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους, για την κατάργηση της ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και την είσοδο αλυσίδων με καθαρά κοντοπρόθεσμο και, επιτρέψτε μου, κοντόφθαλμο οικονομικό κριτήριο. Οι υπηρεσίες αυτές από το φαρμακείο δεν παρέχονται ως μέρος ενός δομημένου πλαισίου του συστήματος υγείας αλλά λειτουργώντας ο φαρμακοποιός κατά συνείδηση.

* Έτσι όπως το τοποθετείτε, η διασπορά και η επιστημονική κατάρτιση σε θέματα υγείας είναι ένα πλεονέκτημα του φαρμακείου και του φαρμακοποιού. Πώς μπορεί η πολιτεία να το αξιοποιήσει;
Να εντάξει ενεργά το φαρμακείο στον ανασχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα 10.500 φαρμακεία αποτελούν ένα έτοιμο δίκτυο καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας για να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και συμμόρφωσης. Κανένας χώρος υγείας δεν έχει προσβασιμότητα όπως το φαρμακείο. Σε 5' ο πολίτης βρίσκεται στο φαρμακείο χωρίς κόστος επίσκεψης. Κανένας άλλος επαγγελματίας υγείας δεν γνωρίζει καλύτερα τον ασθενή πολίτη. Ξέρετε επειδή κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή οντότητα απαιτείται και ξεχωριστή διαχείριση, άρα γνώση του ιστορικού του, της οικογενειακής του κατάστασης και της ψυχοσύνθεσής τους. Ο πολίτης εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον τον φαρμακοποιό της γειτονιάς του. Δηλαδή ο αριθμός των φαρμακείων με την πανελλαδική διασπορά, σε κάθε νησί, σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή είναι πλεονέκτημα που μέχρι τώρα η πολιτεία δεν το έχει αξιοποιήσει.
Στη συνέχεια να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης με συμμετοχή φαρμακοποιών και γιατρών. Η μελέτη του ΕΣΔΥ αναφέρει ότι το 2013 οι τέσσερις χρόνιες παθήσεις απορρόφησαν 12 δισ. από τα συνολικά 18 δισ. που δαπανήθηκαν για την υγεία. Από αυτά, το 70% προκύπτουν από την ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης και υπηρεσιών συμμόρφωσης των ασθενών.
Στον δυτικό κόσμο περίπου 50% των ασθενών δεν συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή που συστήνει ο γιατρός του, πράγμα που εκτινάσσει τα κόστη υγείας από τις υποτροπές και τις επιπλοκές που χρήζουν νοσηλεία. Ο ανεξάρτητος φαρμακοποιός της γειτονιάς, για τους λόγους που προαναφέραμε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υποκινήσει τον ασθενή να ακολουθήσει τις εντολές του γιατρού του.
Η συμβολή του ανεξάρτητου φαρμακείου της γειτονιάς π.χ. σε προγράμματα πρόληψης του διαβήτη γίνεται φανερή επειδή τα φαρμακεία δέχονται 300.000 επισκέψεις πολιτών ημερησίως. Άρα οι πολίτες θα ενημερωθούν - υποκινηθούν προσωπικά ένας προς έναν, από ένα πρόσωπο ισχυρής εμπιστοσύνης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ποιος νομίζετε ότι έχει τη μεγαλύτερη ισχύ στην υποκίνηση, τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο ή η συστηματική και προσωπική επιστημονικά τεκμηριωμένη προσπάθεια του φαρμακοποιού;

* Αυτές οι δράσεις δεν παρεμβαίνουν στο επάγγελμα της ιατρικής κοινότητας;
Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, διακριτοί και συμπληρωματικοί. Ο φαρμακοποιός συμμετέχει στην πρόληψη, δηλαδή υποκινεί τον ασθενή να επισκεφτεί τον γιατρό του, και ο γιατρός είναι υπεύθυνος για την εξέταση, τη διάγνωση και τη σύσταση της αγωγής, στη συνέχεια ο φαρμακοποιός υποκινεί τον ασθενή να συμμορφωθεί με τις εντολές του γιατρού του και ενημερώνει τον γιατρό για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται ώστε ο γιατρός στη συνέχεια αποφασίζει αν τυχόν κάτι πρέπει να τροποποιήσει στην αγωγή που έχει προτείνει ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί χρήσιμο για την ίαση της νόσου. Ξεκάθαρα λοιπόν ο φαρμακοποιός δεν κάνει ούτε εξέταση, ούτε διάγνωση, ούτε σύσταση, ούτε τροποποίηση της αγωγής που έχει προτείνει ο γιατρός. Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα από την συνεργασία των ιατρών, των φαρμακοποιών και των πολιτειακών φορέων υγείας σε άλλες χώρες δείχνουν, ότι μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, στη μείωση των κρατικών δαπανών και στη στήριξη του ιατρικού και φαρμακευτικού επαγγέλματος. Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της Ιατρικής κοινότητας, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, έχουμε εκπονήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το όνομα "Αρεταίος", σχετικά με την ανίχνευση ατόμων με διαβήτη ή προ - διαβήτη που δεν το γνωρίζουν. Οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του προγράμματός μας ενθαρρύνουν να το παρουσιάσουμε και να ζητήσουμε την συνεργασία του υπουργείου Υγείας.

* Κάνετε συνεχώς αναφορά για το ανεξάρτητο φαρμακείο της γειτονιάς, για ποιο λόγο;
Σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που πρακτικά σημαίνει είσοδο αλυσίδων και επενδυτικών κεφαλαίων στον κλάδο, θα αλλάξει η φιλοσοφία του επαγγέλματος και ο ρόλος του από κοινωνικός θα γίνει ρόλος αυστηρά επιχειρηματικός. Οι υπηρεσίες υγείας, όπως και το φάρμακο, δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικά αγαθά. Για τον λόγο αυτό περιορισμός της ανεξάρτητης ιδιοκτησίας θα σημαίνει και περιορισμό ευθύνης για την άσκηση του επαγγέλματος. Η εμπειρία αλλά και μελέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στο συνέδριό μας τον Ιούνιο, καταδεικνύουν ότι και στις ποιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες το ανεξάρτητο ιδιοκτησιακά φαρμακείο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε σχέση με τις αλυσίδες, που κυρίως έχουν εμπορικό προσανατολισμό. Το επίκεντρο για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, πρόληψης και συμμόρφωσης, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, άρα η ευσυνειδησία, το συναίσθημα και η κατάθεση ψυχής για την εκπλήρωση του καθήκοντος υπερέχουν της «τυποποίησης» και της αποδοτικότητας των κεφαλαίων επένδυσης από τους μετόχους.
Η σημασία της αναφοράς για το φαρμακείο της γειτονιάς σχετίζεται με τη γνώση που έχει ο φαρμακοποιός για τους κατοίκους της γειτονιάς, όπως προαναφέραμε, αλλά και με τον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει για να ασχοληθεί με το πρόβλημα του ασθενή - πελάτη. Είναι προφανές ότι η άσκηση υπηρεσιών πρόληψης και συμμόρφωσης απαιτούν διαθεσιμότητα χρόνου από πλευράς τού παρέχοντος την υπηρεσία.

πηγή: Αυγή