Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κουρουμπλής: Αναζητούμε τη χρυσή τομή στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων

Μία ενδιάμεση λύση στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, αναζητεί ο υπουργός Υγείας, την ώρα που οι μητέρες φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι το διευρυμένο ωράριο είναι καταστροφικό για τις οικογένειές τους.

Νέα επεισόδια στο...σίριαλ με το ωράριο των φαρμακείων προσθέτουν υπουργείο και φαρμακοποιοί.
Μιλώντας στην τηλεόραση του “Σκάι”, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε μία μέση λύση στο θέμα του ωραρίου, επισημαίνοντας πως δεν θα ισχύσει το σημερινό χάος (όπως το χαρακτήρισε), αλλά δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παλαιό ωράριο. Αναζητούμε τη χρυσή τομή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δεν θα επιστρέψουμε – είπε – στο προηγούμενο, αλλά ούτε το σημερινό απαντά στην ανάγκη για επιβίωση του φαρμακείου της γειτονιάς.
Ο κ. Κουρουμπλής προέτρεψε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να μην προτρέχουν, λέγοντας...
 

 
 ... πως ο ίδιος άκουσε όλες τις πλευρές και πως ακόμη και οι διευρυμένοι (ΦΑΝΙΕ) έδειξαν κατανόηση.
Αμφισβήτησε, ωστόσο, θα περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, κάνοντας λόγο για “μύθο”.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα υπάρξει μία λύση, η οποία θα βοηθήσει όλες τις πλευρές, θα είναι – όπως είπε – μία ενδιάμεση λύση.

“Είμαστε μία κυβέρνηση που εκπροσωπεί τον λαό”, υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Μητέρες

Την ίδια ώρα και ως...αντίμετρο στη λειτουργία του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ), που εκπροσωπεί τα διευρυμένα φαρμακεία, δημιουργείται ένας άλλος φορέας.
Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Γυναικών Φαρμακοποιών, οι οποίες κάνουν έκκληση για πιο ανθρώπινο ωράριο.

Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, αναφέρουν – μεταξύ άλλων – τα εξής:

"Εμείς, οι χιλιάδες γυναίκες και μητέρες φαρμακοποιοί, νοιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε προσωπικά σε εσάς για να σας περιγράψουμε τη δραματική κατάσταση την οποία ζούμε καθημερινά εδώ και δυόμιση χρόνια, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον, η οποία επιτείνεται από την αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον”.

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι, τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κάνει τους δύο ρόλους – της μητέρας και της φαρμακοποιού - πραγματικά ασύμβατους:
“Βιώνουμε λοιπόν μια άνευ προηγουμένου ποινικοποίηση της μητρότητας για όσες το έχουν ήδη επιλέξει ή 'προπαγάνδα' εις βάρος της, για όσες θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.

Η ανατροπή του νόμιμα ρυθμισμένου ωραρίου και η καθιέρωση ενός νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της τόσο ως μητέρα υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και συναισθηματική κάλυψη των παιδιών (λόγω της έλλειψης χρόνου, σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης) όσο και ως επαγγελματία - λειτουργό υγείας υπεύθυνη απέναντι στους ασθενείς που ζητούν την επιστημονική συνδρομή (λόγω της κόπωσης σε επίπεδο σωματικών και πνευματικών λειτουργιών)”.

Διευρυμένο

Οι μητέρες φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι το διευρυμένο ωράριο δεν απέδωσε τα υποσχόμενα οφέλη και η επίκληση του «κοινού συμφέροντος» ήταν υποκριτική, διότι:

Ούτε ο κόσμος ωφελήθηκε, καθώς από τη μία τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλες τις περιοχές, ενώ από την άλλη οδήγησε στην απαξίωση και την αδράνεια του θεσμού των εφημεριών

Ούτε η πλειοψηφία των φαρμακείων ωφελήθηκε, καθώς είτε δεν μπορεί να το ακολουθήσει – λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού – είτε αν αποφασίσει να το ακολουθήσει λειτουργεί σε βάρος της οικογενειακής του ζωής.

Δ.Κ.

πηγή: ιατρονετ