Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Σουηδία: Οριστικό, Από 1η Νοεμβρίου η διάθεση παρακεταμόλης αυστηρώς μόνο από φαρμακεία

Την Τετάρτη 29 Απριλίου ανακοινώθηκε επισήμως ότι στην Σουηδία από 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Σουηδικής κυβέρνησης να περιορίσει την διάθεση σκευασμάτων παρακεταμόλης μόνο στα φαρμακεία.

Στην Σουηδία η παρακεταμόλη είχε «απελευθερωθεί» το 2009 και είχε επιτραπεί τότε η πώλησή της και από τα σούπερ μάρκετ, όμως αυτό σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε ο σουηδικός ΕΟΦ (Läkemedelsverket) οδήγησε σε υπερκατανάλωση και αυξημένα ποσοστά τοξικότητας.

Συγκεκριμένα μετά το 2009, οι υποθέσεις δηλητηριάσεων από παρακεταμόλη...




... αυξήθηκαν κατά 40%, από 1.100 σε 1.500 ετησίως.

Σύμφωνα με τον Rolf Gedeborg, ερευνητή του Läkemedelsverket, πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων προήλθαν από κακή αυτοθεραπεία, υπερδοσολογία.

«Βλέπουμε μια σαφή αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων δηλητηρίασης, που είναι ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές πράξεις, δηλαδή παρορμητικές ενέργειες όπου ξέρετε ότι υπάρχει μια σύνδεση με τη διαθεσιμότητα. Όταν αυξάνεται η διαθεσιμότητα των προϊόντων αυτών και από άλλα κανάλια πώλησης εκτός των φαρμακείων, αυτό εντείνει το πρόβλημα.»

"Είναι μια παρεξήγηση που θα μπορούσε να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του ύψους της παρακεταμόλης που χρησιμοποιείται συνήθως και τον αριθμό των δηλητηριάσεων."

«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι φυσιολογικές δοσολογίες παρακεταμόλης δεν προκαλούν προβλήματα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παρακεταμόλη κανονικά.»

Ο κ. Gedeborg δήλωσε ότι η απαγόρευση που θα επιβληθεί την 1η Νοεμβρίου, πρόκειται να έχει ως «ελάχιστο δυνατό την κανονική χρήση» των δισκίων.

Παρά το γεγονός ότι τα δισκία θα πρέπει να απαγορευτούν, οι μορφές παρακεταμόλης σε υπόθετα, διαλύματα, δισκία διαλυόμενα στο στόμα και αναβράζοντα δισκία θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και εκτός φαρμακείων.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ της διαθεσιμότητας των παυσίπονων και τις περιπτώσεις δηλητηρίασης.


Πηγή: thelocal.se