Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η ασπιρίνη Made In Crete σύντομα στα... ράφια των φαρμακείων!

Από τον Θάνο Μακρογαμβράκη

Στα φαρμακεία θα πωλείται μέσα στο επόμενο διάστημα η βιολογική ασπιρίνη... made in Crete! Το φάρμακο που αποτελείται από εκχυλίσματα βοτάνων τα οποία υπάρχουν σε ορεινά σημεία της Κρήτης, φασκόμηλο, θυμάρι και δίκταμο, μαζί με ελαιόλαδο, θα κυκλοφορήσει υπό μορφή κάψουλας και θα προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού, κρυολογήματα, πυρετό, ενώ θα έχει και αναλγητικές ιδιότητες

Η νέα επαναστατική πατέντα με την «υπογραφή» καθηγητών της...


... Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης έχει προκαλέσει αίσθηση στον παγκόσμιο ιατρικό κόσμο, τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια, από την εποχή που οι δημιουργοί της ήταν ακόμη στο στάδιο των δοκιμών πάνω σε ανθρώπους που είχαν δηλώσει πρόθυμοι να τους χορηγηθεί η θεραπευτική κάψουλα

Οι εμπνευστές 

Σε δηλώσεις του τότε μάλιστα ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Λιονής, που μαζί με τον Ηλία Καστανά και τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο είναι οι εμπνευστές του κρητικού φαρμάκου, είχε αναφέρει στην «Espresso»: «Το πρώτο που κάναμε όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παρασκευή ενός δικού μας φαρμάκου ήταν να καταγράψουμε αρχικά τη γνώμη των ανθρώπων. Ετσι επισκεφτήκαμε διάφορα χωριά και μιλήσαμε με άτομα που μας αποκάλυψαν μικρά μυστικά του παρελθόντος, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι τους όταν έπασχαν από κρυολογήματα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μιλάμε για μείγμα βοτάνων σε αναλογίες που μόνο εμείς γνωρίζουμε. Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα φυσικό προϊόν, το οποίο θα έχει φθηνή δραστική ουσία που θα μας τη δίνει η φύση και όχι κάποια χημική ένωση.

«Αν μια τέτοια προσπάθεια τεκμηριωθεί πως είναι αποτελεσματική και κυκλοφορήσει ακόμη και ως συμπλήρωμα στα φαρμακεία, αυτό θα δώσει σημαντικό κίνητρο και στην τοπική οικονομία, αφού θα βρεθούν παραγωγοί που θα καλλιεργούν τα αρωματικά αυτά βότανα κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες»

Για την παγκόσμια πατέντα, η οποία διαθέτει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σημαντική ήταν και η βοήθεια που δέχτηκαν οι εμπνευστές από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και της φαρμακοβιομηχανίας Gallenica.

Οσο για τη μυστική συνταγή; Η ομάδα των γιατρών χρησιμοποίησε για την κατασκευή της κάψουλας κυρίως τα εκχυλίσματα των βοτάνων σε διάφορες αναλογίες με ελαιόλαδο, καθώς και κάποια άλλα μυστικά συστατικά, τα οποία έδωσαν τελικά ένα αποτέλεσμα που έχει τις ίδιες ιδιότητες με αυτά των φαρμάκων που καταγράφονται από τη Μινωική εποχή.

Το... γιατρικό από βότανα (όπως θυμάρι και δίκταμο) θα πωλείται πολύ σύντομα στα φαρμακεία της χώρας


ESPRESSO