Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Σοφιανόπουλος για Πορτοσάλτε: «περιΓΡΑΦΙΚΟΙ σχολιασμοί»

περιΓΡΑΦΙΚΟΙ σχολιασμοί για ένα έμπειρο διαφημιστή καταναλωτικών προϊόντων της πρωινής ζώνης ΣΚΑΪ

Το «δημοσιογραφικό» ήθος και οι πολιτικές απόψεις του προβεβλημένου διαφημιστή δεν αξίζουν περαιτέρω σχολιασμό. Εκείνο που μάλλον πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο είναι η ψυχολογία και τα κίνητρα ενός μάλλον ανυπόφορου κομπλεξισμού που οδηγούν επίδοξους διαμορφωτές της κοινής γνώμης σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Γιατί ενοχλείται άραγε ο κος «Διαφημιστής» και διαμαρτύρεται για το «Μνημονιακότερος καίγεσαι»; Το γαϊτανάκι το ξεκίνησε ο ίδιος την προηγούμενη της ανακοίνωσης σχολιάζοντας δήθεν πολιτικά τον...


.... Υπουργό Υγείας με τη φράση «πιο ΠΑΣΟΚ καίγεσαι». Όταν όμως τον κάλεσε στην εκπομπή του δεν είχε το απαιτούμενο θάρρος να αναπαράγει τους χαρακτηρισμούς μπροστά του, μπροστά στην οποιαδήποτε εξουσία έχει μάθει να υποτάσσεται ο γνωστός διαφημιστής. 

Εγώ τουλάχιστον τους σχολιασμούς μου τους λέω ευθαρσώς και στα μούτρα του και live ακόμη αν χρειαστεί. Όχι γιατί διαθέτω κάποιο ιδιαίτερο θάρρος ή θράσος απλώς δε μου αρέσει να είμαι τσάμπα μάγκας όπως αυτός. 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα είναι προφανές πως από τα παιδικά χρόνια του έλειπε το παιχνίδι κι αυτό του δημιούργησε ανεπανόρθωτα τραύματα. Το ίδιο και η απουσία σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο και προφανώς ακόμη χειρότερα η πλήρης απόρριψή του από το συντριπτικό κομμάτι των συναδέλφων του, εξ’ού και οι επανειλημμένες διαγραφές και τιμωρίες από την ΕΣΗΕΑ. 

Το να είσαι δούλος επειδή σου ασκήθηκε βία και υπέκυψες είναι φαινόμενο της ιστορίας. Το να είσαι δούλος επ’ αμοιβή είναι διαστροφή της ιστορίας. Ο γνωστός διαφημιστής αν θέλει να είναι δημοσιογράφος οφείλει αρχικά να μελετά το θέμα που διαχειρίζεται, να δίνει βήμα σε όλες τις απόψεις και το κυριότερο να κρατά ίσες αποστάσεις απέναντί τους προσπαθώντας να αναδείξει την αλήθεια. Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνει ο γνωστός διαφημιστής. 

Ούτε μελετημένος είναι αλλά το κυριότερο είναι εμπαθής και μετεξελίσσεται από διαφημιστή προϊόντων σε διαφημιστή «συναδέλφων» που η στάση τους αποτελεί ντροπή για τον Κλάδο μας. Δεν κατάφερε ποτέ να πείσει κανένα κοινωνικό σύνολο ή υποσύνολο ο γνωστός διαφημιστής ούτε μπόρεσε ποτέ να επιλεγεί ως αντιπρόσωπός τους, γιαυτό άλλωστε και το μένος του διαχρονικά για τους «συνδικάλες». Κατανοητή η οργή, εξάλλου και ιατρικά τα κόμπλεξ όταν καταντούν ψύχωση απαιτούν εκτόνωση. 

Στην ουσία τώρα: επειδή η ελευθερία του οποιουδήποτε σταματά εκεί που ξεκινά η καταπίεση του διπλανού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο εφημερεύων που υποχρεώνεται σε συγκεκριμένο ωράριο και επάρκεια φαρμάκων να παραμένει ως θεσμός όταν η πολιτεία νομοθετεί τον ελεύθερο κανιβαλισμό δίπλα του. Αναλαμβάνει ο κος διαφημιστής την ευθύνη της κάλυψης υγειονομικών αναγκών του πολίτη χωρίς εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία? 

Γνωρίζει ο κος διαφημιστής πως υπάρχει απόφαση του ΣτΕ περί αργίας Σαββάτου? 

Έχει ερευνήσει μέσω της ΗΔΙΚΑ πόσες συνταγές φαρμάκων συνταγογραφούνται Σάββατα και αργίες ώστε να απαιτείται και η ύπαρξη λειτουργίας φαρμακείων παράλληλα με των εφημερευόντων τις ώρες και μέρες αυτές? 

Έχει αντιληφθεί ο κος διαφημιστής ότι οι προσλήψεις των κανιβάλων του κλάδου μας προέρχονται από τις απολύσεις που προήλθαν από την οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων φαρμακείων? 

Πόσες εκπομπές άραγε έχει κάνει ο γνωστός διαφημιστής για να κλαψουρίσει για απολύσεις από τα οικονομικά αδιέξοδα όσων κανιβαλίστηκαν από τα διευρυμένα και την οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ τα προηγούμενα χρόνια? 

Γνωρίζει ο κος διαφημιστής ότι το εφημερεύον φαρμακείο καλύπτει υγειονομικές κι όχι καταναλωτικές ανάγκες και αυτό αποτελεί το βασικό κριτήριο ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων ως επιστημονικά καταστήματα? 

Εκτός αν έχει μπερδέψει τα φαρμακεία με τα hondos center. Αυτό φυσικά θα ήθελε. Την ομογενοποίηση. Μόνο που δε θα του γίνει το χατίρι για έναν απλό λόγο. Για να γίνεις επιχειρηματίας αρκεί μόνο η ύπαρξη χρήματος έστω και «μαύρου» ή ακόμη και κληρονομικού. 

Για να γίνεις όμως φαρμακοποιός απαιτείται πέρα από συνεπή μαθησιακή διαδρομή από τα νηπιακά χρόνια και πενταετής φοίτηση σε ελληνικό πανεπιστήμιο που επειδή εκ πείρας δεν το γνωρίζει τον ενημερώνω πως η Φαρμακευτική είναι από τις δυσκολότερες σχολές. 

Αρκετό όμως το δημοσιογραφικό φροντιστήριο στο γνωστό διαφημιστή. Άλλωστε μπορεί να συμπληρώσει τις σπουδές του όποτε εκείνος κρίνει ότι έχει ελεύθερο χρόνο. Απλά του ξεκαθαρίζω για όσες φορές αναφέρεται σε μένα (ευτυχώς δε λερώνεται ούτε το επώνυμό μου από τα χείλη του), μονότονα θα τον προτρέπω να κάνει έρευνα σε βάθος για το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκύπτει από αυτό αν επιτέλους επιθυμεί να γίνει από διαφημιστής δημοσιογράφος.


Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας
Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.