Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ευγενίδης στον Focus: "Γιατί αυτή η εμμονή στα γενόσημα;"

Να συμβάλλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με το να χορηγούν υποχρεωτικά γενόσημα φάρμακα στους ασφαλισμένους, ζητά το υπουργείο Υγείας από τους φαρμακοποιούς, υπενθυμίζοντας και τις ποινές που επισύρει η μη συμμόρφωσή τους.

Η εγκύκλιος είναι παλιά, περίπου ενός χρόνου, ωστόσο, το υπουργείο την απέστειλε εκ νέου. Μιλώντας στον Focus 103,6 FM, ο ΓΓ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, διερωτήθη γιατί αυτή η εμμονή και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά -όπως φαίνετα- και της...



... σημερινής, που έσπευσε να υιοθετήσει την εγκύκλιο, αφού τα επιπλέον χρήματα για το ακριβότερο φάρμακο, που δεν δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ, τα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, εφόσον θέλει να το πάρει και άρα δεν γίνεται καμία περιστολή των δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τις συνταγές των φαρμακοποιών και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δε χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα ημέρες. 

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.