Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Νέο χαράτσι στα φάρμακα από 1η Μαρτίου

Νέο «χαράτσι» στα φάρμακα θα πληρώνουν από 1η Μαρτίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέγουν φάρμακο το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο. Εκτός από το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, εφόσον η διαφορά αυτή είναι έως 6 ευρώ. Εάν είναι μεγαλύτερη, τότε το 50% της διαφοράς θα το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, το 30% οι φαρμακευτικές εταιρίες και το 20% ο ΕΟΠΥΥ. 

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, η οποία...


... δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την απόφαση, «από την 01.03.2015, για τις ειδικές περιπτώσεις, που επιλέγεται φάρμακο, το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο ή μία θεραπευτική κατηγορία (cluster) του θετικού καταλόγου στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική ή περισσότερες δραστικές ουσίες σε διάφορες μορφές, συσκευασίες και περιεκτικότητες χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, εφόσον η διαφορά αυτή είναι έως € 6».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «στις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής είναι μεγαλύτερη των € 6, το υπερβάλον ποσό καλύπτεται κατά 50% από τον ασθενή, 30% από τον ΚΑΚ ως rebate και κατά 20% από τον ΕΟΠΥΥ».