Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Ανδρέας Σοφιανόπουλος σε εφ'όλης της ύλης τοποθέτηση στα θέματα του κλάδου

Χειμαρρώδης και ειλικρινής -όπως πάντα- ο β' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του ΦΣ Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος λίγες ημέρες πριν φύγει το 2014, κάνει μια αναδρομή και τοποθετείται επί παντός επιστητού στα θέματα που αφορούν τον κλάδο. 

Δεν εφησυχάζει, δεν πανικοβάλλει, δεν επιχειρεί να υπνωτίσει τον κλάδο παρόλο το εορταστικό κλίμα των ημερών. Θεωρεί πως ο πρόεδρος Λουράντος ενώνει όλο τον κλάδο, αλλά θέλει να δώσει το δικό του στίγμα σε ορισμένα ζητήματα.

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του:



ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
(ατάκα από την ταινία «οι γερμανοί ξανά έρχονται» του Αλ.Σακελλάριου)

Με αφορμή την τελευταία Γ.Σ του Π.Φ.Σ αλλά και το προς ψήφιση(?) νομοσχέδιο Βορίδη περί e-shop,πληθυσμιακών κριτηρίων, και ποινών φαρμακοποιών για ανυπακοή στην «φτηνογενοσημολογία» , παραταξιακοί ιστότοποι , εκλεκτορικά παπαγαλάκια, αλλά και επίσημες παρατάξεις φαρμακοποιών έχουν επιδοθεί σε αγώνα παραπληροφόρησης και δημιουργίας πλαστών εντυπώσεων .

Ως τώρα σεβόμενος την γραμμή του προέδρου για χαμηλούς τόνους και προσπάθεια για ενότητα με κάθε μέσο ,δεν έχει απαντηθεί τίποτα από τις καθημερινές σχεδόν και με κάθε «ευκαιρία» προκλήσεις .Με βάση όμως τις τελευταίες ανακοινώσεις εκλέκτορα από τη Θράκη που φιλοξενήθηκαν σε γνωστό παραταξιακό ιστότοπο αλλά και παράταξης που συμμετέχει στο προεδρείο εκτιμώ πως μάλλον η σιωπή εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία.

Προτού όμως αναφερθώ στα δεδομένα οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και ως προς πρόσωπα. Ο γ.γ του Π.Φ.Σ, διαδίδεται, πως η συμμετοχή του στο προεδρείο της ΕΤΕΣΤΑ συνιστά παράγοντα ανάσχεσης για το προεδρείο του ΠΦΣ, στο θέμα της ΕΤΕΣΤΑ. Μέγα ψεύδος. Σε όλους τους τόνους ,ο γγ του ΠΦΣ έχει δηλώσει πως συμφωνεί ΜΟΝΟ με ομόθυμη συνέχιση της προσπάθειας και δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να ξαναδούμε το θέμα ΕΝΤΕΛΩΣ από την αρχή.

Είναι επίσης δεδομένο πως η παράταξη της ΑΕΣΠ αντιδρά με κάθε τρόπο και με απίστευτη επιμονή, που στιγμές αγγίζει τα όρια της κακοήθειας, σε οποιαδήποτε προσπάθεια του προεδρείου για αλλαγές αλλά και συναινετικό κλίμα .Από το κλίμα αυτό οφείλω να εξαιρέσω τον πρόεδρο του ΦΣ Πειραιά που , εκτός από το θέμα της ΕΤΕΣΤΑ, προσπαθεί όσο του επιτρέπει η θέση του να συμβάλλει με προτάσεις και λύσεις στην ομαλή και παραγωγική λειτουργία του Δ.Σ .

Για την παράταξη της Συνεργασίας, οφείλω να καταθέσω ως άποψη πως επειδή ακριβώς είναι κομβικός ο ρόλος της στην ισχύ του προεδρείου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι συμμέτοχος στο προεδρείο ουσιαστικά η τυπικά. Οι ώρες είναι δύσκολες για τον κλάδο και τα παραταξιακά οφέλη πρέπει να μπαίνουν κάτω από τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και των αλλαγών που προσπαθεί να δρομολογήσει το προεδρείο.

Θα πρέπει τέλος να ξεκαθαρίσω, με απόλυτη ειλικρίνεια πως ο πρόεδρος του ΠΦΣ, πέρα από τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες του η τις ιδεολογικές διαφωνίες μαζί του, αποτελεί για τον κλάδο το μεγαλύτερο κεφάλαιο συνδικαλιστικά-επικοινωνιακά –ενωτικά. Αυτό τον υποχρεώνει να παίρνει θέσεις που επιφανειακά εμφανίζονται ως διφορούμενες ,η και αλληλοσυγκρουόμενες ,στα πλαίσια όμως των αριθμητικών δεδομένων του ΔΣ αλλά και της αγωνιώδους του προσπάθειας για ενότητα και ομαλότητα ,είναι προς το παρόν εκτιμώ επιβεβλημένες.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του ΦΣ Αχαΐας που με εμπιστεύτηκαν ως εκλέκτορά τους, στους συντρόφους μου στους Εναπομείναντες, αλλά και στο εκλεκτορικό σώμα που με τίμησε με την προτίμησή του στην θέση του αντιπροέδρου του ΠΦΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

Α) ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Προβλήματα από πρωτοβουλίες εν αγνοία της βάσης του προηγούμενου προεδρείου .πχ επιχειρηματικότητα στα δεδομένα των φαρμακείων, απλήρωτους υπαλλήλους, προβληματικές Α.Ε χωρίς πλάνο λειτουργίας και εξυγίανσης , οικονομική διαχείριση με πολλά θέματα προς επίλυση και αλλαγή, αποφάσεις ΔΣ στον «αέρα» και το σοβαρότερο, προτάσεις δήθεν του κλάδου προς το υπουργείο που εκφράζουν τα συμφέροντα ολίγων όπως με τα e-shop, και τα πειθαρχικά αλλά και τα πληθυσμιακά. Παραλάβαμε επίσης μια ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική με τα ΜΜΕ, και μάλιστα με την στάμπα του φιλοκυβερνητικού οργάνου, καθώς και μια ανύπαρκτη επαφή με τη βάση των φαρμακοποιών .Στις σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ παραλάβαμε το καθεστώς της παράκλησης και των εκκρεμών αιτημάτων.

Β) ΕΤΕΣΤΑ

Στην ομιλία μου στην ΓΣ του ΠΦΣ εκτιμώ πως ήμουν σαφής .ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑ ΚΑΡΤ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ(αποδεχόμαστε την ΕΤΕΣΤΑ αν συνεργαστεί με την εταιρεία που συνεργάζονται οι ΣΥΦΑ),ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΠΦΣ.ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Α.Ε. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΕΔΟΜΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.

Γ) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΌΡΙΟ

Οφείλω να υπενθυμίσω πως η πρωτοβουλία περί εξάλειψης του όρου φαρμακείο από ηλεκτρονικά καταστήματα τέθηκε για πρώτη φορά στην διαβούλευση από Σοφιανόπουλο και Λουράντο στα πλαίσια της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, τότε .Εντός του ΔΣ του ΠΦΣ,η παράταξη της ΑΕΣΠ, υποστήριξε πως ρεαλιστικά πρέπει να αποδεχθούμε τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, να τα κατοχυρώσουμε στους αδειούχους φαρμακοποιούς και να απαιτήσουμε τον λογότυπο αποδεχόμενοι a priori την σχετική κοινοτική οδηγία .Το νομοσχέδιο Βορίδη έχει τη λογική των προτάσεων της ΑΕΣΠ, εξ άλλου αυτές τις προτάσεις είχαν καταθέσει ως ΠΦΣ. Ξεκάθαρα εναντίον των θέσεων αυτών εντός ΔΣ τάχθηκαν μόνο οι Χαληγιάννης-Καβαλάρης-Σοφιανόπουλος. Ευτυχώς ο πρόεδρος του ΠΦΣ έσωσε την παρτίδα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής κάνοντας τοποθέτηση υπέρ των συμφερόντων του κλάδου με βάση την επιχειρηματολογία των διαφωνούντων με τη λογική του μνημονιακού ρεαλισμού. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΩΝ Η ΜΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΟΡΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Δ) ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ.

Μόνος, πλην Καβαλάρη, και λοιδορούμενος από τους «ρεαλιστές» υποστήριξα πως συντεχνιακές λογικές στην χρήση διαφορετικών δεδομένων απογραφής ως κριτήρια ορισμού πληθυσμιακού θα μας εκθέσουν στην Βουλή. Δικαιώθηκα πλήρως.

Ε) ΧΡΕΗ

Το θέμα έχει χειριστεί ,επειδή ακριβώς το είχε δρομολογήσει από παλιά ,ο κος Βαλτάς .Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις μου για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος στην γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ ,και ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, το έτρεξε το θέμα με επιμονή και εργατικότητα και ανακοίνωσε ΜΟΝΟ όσα μας διαβεβαίωσαν πολλάκις ότι έχουν τελειώσει .Εξαιρώντας τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, που οι προθέσεις του είναι απόλυτα θετικές, όπως και η ως τώρα παρεμβάσεις του ,Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗ ΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΧΑΘΟΥΝ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ,ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ,ΘΑ ΤΟ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.

Για τον κο εκλέκτορα εκ Θράκης δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Μόνο και μόνο το γεγονός της σύνδεσης του ραδιοφώνου με τα ΜΗ-Α-ΦΑ, της απόρριψης της επιχειρηματικότητας από το συγκεκριμένο μέσο αλλά της ταυτόχρονης αποδοχής της ΑΕ- ΕΤΕΣΤΑ, αρκεί να συμφωνεί και η εταιρεία που συνεργάζεται με τους ΣΥΦΑ, καθιστά περιττό τον όποιο σχολιασμό .Άλλωστε πολιτικά δήθεν στην αριστερά, αλλά συνδικαλιστικά υπέρμαχος της πιο σκοταδιστικής και συντηρητικής δεξιάς είναι παγκόσμια πατέντα.!!!

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΦΣ,ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ,ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ,ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΑΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΦΣ.ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΟΜΩΣ ΚΡΙΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ.ΑΝ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ Η Γ.Σ ΤΟΥ Π.Φ.Σ,ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΣΤΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Πρόεδρος ΦΣ ΑΧΑΙΑΣ-αντιπροεδρος ΠΦΣ