Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΦΣ: Nα ενταχθούν τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αξιότιμοι κύριοι,

Δυνάμει του πρώτου άρθρου της υποπαραγράφου ΣΤ.1 «Άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο του λιανικού εμπορίου -  ρυθμίσεις φαρμάκων και φαρμακείων» περ. 14 του Ν. 4254/2014 καταργήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 6 της ΥΑ Υ3/3211/2000 «Διαιτητικά τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς» (Β’ 1185), η οποία όριζε ότι η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς γινόταν μόνο μέσω των φαρμακείων.




Κατόπιν της ως άνω καταργήσεως η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται να γίνεται και εκτός φαρμακείων.

Η  διάταξη αυτή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αντίστοιχη που προβλέπει την διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων  απευθείας  και από τις εταιρείες.

Επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε τις υποθέσεις που «είδαν» το φως της δημοσιότητας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και αφορούσαν σε υπερκοστολογήσεις υλικών (πχ. επιθεμάτων) ή και εξάντληση του πλαφόν εξαιτίας της απευθείας διάθεσης αυτών των προϊόντων από τις εταιρείες.
Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα, ποια είναι η πρόθεση του Οργανισμού, αλλά και του Υπουργείου, επιτρέποντας την διάθεση των ειδικών διαιτητικών προϊόντων και από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων.

Σύμφωνα και με δικές σας τοποθετήσεις, η λειτουργία της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης διασφαλίζει πλέον σε σημαντικό βαθμό την διαφάνεια στις συναλλαγές των ασφαλισμένων με τους παρόχους υγείας και συντελεί στον εξορθολογισμό των δαπανών.

Η πρότασή του Π.Φ.Σ. είναι να ενταχθούν τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και  η διάθεσή τους να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όπως ισχύει ως σήμερα.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Μετά τιμής,
                                                      
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ