Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα Farmakopoioi: με στοιχεία του 2011 ζητούνται εκ νέου μέτρα!

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΠΦΣ τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 με την οποία αμφισβητεί τα στοιχεία της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομικών της περίθαλψης και ασφάλισης στη χώρα μας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν και στα ΜΜΕ της χώρας.

Δεδομένου ότι μετά από τέτοιες εκθέσεις συνήθως ακολουθούν δημοσιεύματα, μετά έρχονται "ανάγκες για μέτρα", μιντιακός διασυρμός των φαρμακοποιών σε στυλ "δείτε πόσα κερδίζουν" (όπως είδαμε ήδη με τα στοιχεία της IMS), φήμες και τελικά νομοσχέδια και άλλη μια επίθεση στο ελληνικό φαρμακείο αλλά και στη λογική, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα στοιχεία. Διότι τί κι αν αποδεικνύεται μετά από καιρό αναίτια η επίθεση, όπως ζήσαμε πρόσφατα με την "Εκθεση ΟΟΣΑ" η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για να δικαιολογηθεί το Πολυνομοσχέδιο (Ν.4254/14); Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!





Ψάξαμε λοιπόν για σας ποιά είναι αυτή η Εκθεση, τί στοιχεία παρουσιάζει και βρήκαμε ότι τα στοιχεία της είναι ακριβέστατα αλλά του.. 2011, όπως ακριβώς καταμαρτύρησε ο ΠΦΣ!!!! Δυστυχώς λοιπόν τα ΜΜΕ που παρουσίασαν την Εκθεση αυτή, που όντως έχει τίτλο "Οκτώβριος 2014", μάλλον παραπλανήθηκαν από τον τίτλο και δεν τη μελέτησαν σωστά. Δείτε στις φωτό από την αυθεντική έκθεση τα στοιχεία, μόνο που στον πίνακα που παρουσιάζεται η φαρμακευτική δαπάνη γράφει "2011 ή πιο πρόσφατα", ενώ σε σε προηγούμενο πίνακα συνολικής τοποθέτησης δηλώνεται ρητά ότι σε κάποιες χώρες υπάρχουν στοιχεία από το 2011 και ίσως μετά (2011 or more recent) στο πεδίο της Ελλάδας είναι ρητά μόνο μέχρι το 2011:


Πάντως και η αντίστοιχη Εκθεση του ΟΟΣΑ πάλι με στοιχεία μέχρι το 2011 ήταν κι εκεί η χώρα μας χαρακτηριζόταν ουραγός στις δαπάνες γα την υγεία! Μάλλον πιο σωστή εκτίμηση φαίνεται αυτή σε σχέση με την πιο πρόσφατη της ΕΕ αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε αντίστοιχη εκδήλωση παρουσιάστηκαν από πολλούς φορείς στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό "ανθρωπιστική κρίση" και την τραγική κατάσταση της υγείας.

Αν όντως ξοδεύαμε τόσο περισσότερα λεφτά για την υγεία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όσα υπονοεί η έκθεση της ΕΕ, με τόσο φτωχά αποτελέσματα και μάλιστα διαρκώς επιδεινούμενα, τότε μάλλον θα επρόκειτο για κακή χρήση των πόρων αυτών από τους αρμόδιους και όχι μόνο απλά ένα οικονομικό μέγεθος που χρήζει διόρθωσης.

Καλό θα ήταν η Πολιτεία να τσεκάρει καλύτερα και να ζητήσει διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα

Farmakopoioi