Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για τον ιό Ebola

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ετοιμότητα της Ελλάδος απέναντι στον ιό EBOLA, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα κρούσμα, ενδεχομένως, στην Τουρκία. O Ebola ενδεχομένως πλησιάζει. Υπάρχει και μια έρευνα που λέει ότι πιθανόν οι χώρες της κρίσης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, είναι πιο ευάλωτες στον Ebola.




«Από τη χρονική στιγμή που έχει εκδοθεί η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την πρώτη εκείνη στιγμή, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ορίζει ο Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς και από αυτές τις χώρες. Για το τι πρέπει να κάνουν, πως μπορούν να προστατευθούν. Έχουμε εκδώσει οδηγίες για το προσωπικό είτε αυτό είναι της Ελληνικής Αστυνομίας είτε του Λιμενικού Σώματος είτε άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με την υποδοχή ανθρώπων που μπορεί να έρχονται από αυτές τις χώρες, είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Το προσωπικό, λοιπόν, που χειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς, έχει πλήρεις υγειονομικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει σε μια πρώτη εξέταση να διαγνώσει αν υπάρχει θέμα ή όχι. Και αν τυχόν υπάρχει ύποπτο κρούσμα, πώς πρέπει να ενεργήσει στη συνέχεια.

Έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εκεί που γίνονται οι εξετάσεις, στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός ή όχι. Έχουμε, επίσης, ορίσει και νοσοκομείο αναφοράς, εκεί όπου ουσιαστικά το ύποπτο κρούσμα θα οδηγηθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν είναι πράγματι κρούσμα και να γίνει ο χειρισμός του ως κρούσμα. Έχουμε ορίσει, εκτός από το νοσοκομείο, και το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Επομένως, από αυτή την πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εκείνο το οποίο ακόμη θα κάνουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, είναι να κάνουμε μια άσκηση ετοιμότητας για το ζήτημα αυτό. Και θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει όσα έπρεπε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».
Δημοσιογράφος: Άρα δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες;

«Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικότερης ανησυχίας αυτή τη στιγμή, ούτε έχουμε κάποιο ύποπτο κρούσμα. Είχαμε κάποια ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι -για παράδειγμα- το ένα ήταν μια ελονοσία, κάποια στιγμή το καλοκαίρι, ένα άλλο διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τίποτα. Ωστόσο ακολουθήσαμε τη διαδικασία. Την έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τη διαδικασία.
Υπάρχει μια εγρήγορση συνολικά στον υγειονομικό χώρο για το ζήτημα αυτό, αλλά γενικότερη ανησυχία με αυτή την έννοια, πέρα από αυτό που σας είπα, δεν πρέπει να υπάρχει».